Litteraturfestivalen LittFest bjuder på oförglömliga författarbesök i Vasa

Temat för den 12-14.11.2020 arrangerade tvåspråkiga litteraturfestivalen LittFest är Minnet. LittFest bjuder på ett unikt utbud på aktuella och intressanta författarbesök. I festivalprogrammet betraktas minnet ur flera olika perspektiv.

–På festivalen kan man lyssna till ett tiotal författare som tar upp minnet på olika sätt i sin egen produktion t.ex. ett historiskt eller på forskning baserat betraktelsesätt, berättar kulturproducent Ilkka Nyqvist från Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster.

Av de gästande författarna tog sig Kari Hotakainen an en ny genre då han år 2018 skrev Kimi Räikkönens biografi. Hotakainens nyaste roman Tarina kom ut på hösten. En av våra kändaste författares, Hotakainens verk har varit kritiker- och försäljningsframgångar.

På LittFest får vi också höra Pajtim Statovci som tilldelades Finlandiapriset för verket Min katt Jugoslavien, som vi också får se som en pjäs vid Vaasan kaupunginteatteri på hösten. Skräckförfattaren Marko Hautala från Vasa gav i höst ut verket Pimeän arkkitehti och deltar i litteraturfestivalens öppningsevenemang.

I LittFests program förenas även olika konstarter, då Kjell Westö är Vasa stadsorkesters gäst och läser under konserten utdrag ur sin nyaste roman Tritonus. Stadsorkesterns musiker framför musik som nämns i boken. Evenemanget i Vasa stadshus är avgiftsbelagt.

Av de finlandssvenska författarna deltar i LittFest förutom Westö även Rafael Donner. Donner har publicerat en essäsamling samt verket Innan du försvinner. Verket baserar sig på Rafaels och Jörn Donners brevväxling.

En del av författarna deltar på distans

I år deltar de svenska författargästerna i LittFest via distansförbindelse. Förutom svenska skräckförfattaren Mats Strandberg kan man via distansförbindelse höra Åsa Nilsonne som är medicine doktor, psykiater samt skräckförfattare. Utöver facklitterära verk har hon gett ut populära kriminalromaner.

På litteraturfestivalen görs avvikande arrangemang i likhet med andra evenemang som arrangeras under hösten. Publikantalet begränsas och till vissa evenemang är det förhandsanmälning. Även  framföringssätten utvidgas.

–En del av författarbesöken ordnas på evenemangsplatserna och streamas samtidigt till hemmen, så att så många som möjligt kan ta del av festivalen, berättar Nyqvist.

Hela programmet publiceras i oktober. I programmet kan det bli ändringar även efter att programmet har publicerats på grund av den rådande situationen.

Tags:

Tuesday, September 22, 2020