Luettavaa, kuunneltavaa ja katseltavaa verkossa (päivitetty 17.4.)

Vaikka kirjastot ovat suljettuina, Vaasan kaupunginkirjaston asiakkaat saavat käyttöönsä luettavaa, kuunneltavaa ja katseltavaa e-aineistojen kautta. Tarvitset vain kirjastokortin ja PIN-koodin, jotta voit lainata.

Suomenkielisiä e-kirjoja ja äänikirjoja on tarjolla Ellibs-palvelussa ja ruotsinkielisiä Elib-palvelussa. Molemmista palveluista löytyy e-aineistoa myös muilla kielillä kuten englanniksi. Opastusvideo Ellibs e-kirjapalvelun käyttöön

Elokuvia pääsee lainaamaan ja katsomaan Viddla-palvelun kautta. Viddlasta löytyy yli 350 elokuvaa klassikoista uutuuksiin ja dokumenteista lastenelokuviin.

Naxos music Libraryn kautta voi kuunnella klassista musiikkia. Klassisen musiikin online-kirjastossa on julkaisuja yli 800 eri levymerkiltä. Naxos Music Library Jazz puolestaan tarjoaa kokoelman eri aikakausien jazzia.

Kansainvälisiä lehtiä pääsee lukemaan kotonakin PressReader palvelun kautta. Tämä sanoma- ja aikakauslehtien palvelu tarjoaa sinulle luettavaa yli 100:sta maasta useilla eri kielillä.

Ota yhteyttä kirjastoon, jos et pääse kirjautumaan palveluihin tai tarvitset apua palveluiden käyttämisessä. Kirjaston puhelimiin vastataan sulun aikana arkisin klo 10-15.

Tarvitset PIN-koodin, jotta voit lainata ja käyttää e-materiaalia. Aikaisemmin PIN-koodin vaihtaminen onnistui vain käymällä henkilökohtaisesti kirjastossa. Nyt PIN-koodin voi vaihtaa myös itse verkkokirjastossa.

Vapaasti verkossa olevaa aineistoa

Vaasan kulttuuri- ja kirjastopalveluiden omalla Youtube-kanavalla voi katsoa tallenteita kirjailijavierailuista tai musiikkitapahtumista.

Kirjastot.fi sivuille on koottu kirjallisuuspalveluita, joiden kautta voi saada useita digitaalisessa muodossa olevia kirjoja käyttöönsä ilmaiseksi.

Yle Areena tarjoaa katseltavaksi kotimaisia elokuvia, laadukkaita dokumentteja sekä koti- ja ulkomaista draamaa kaikenikäisille. Areenassa on myös runsaasti kuunnelmia ja äänikirjoja kaikenikäisille.

Elonet-palvelussa on katsottavissa maksutta Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) omistamat pitkät teatterilevityksessä olleet näytelmäelokuvat (n. 225) sekä liki parituhatta muuta filmiä.

Open Culture -sivustolla on  satoja verkossa vapaasti saatavissa olevia e-kirjoja, e-äänikirjoja, kielikursseja ja jopa elokuvia. E-kirja ja e-äänikirjoissa on enimmäkseen klassikoita. Palvelu on englanninkielinen.

Finna.fi on hakupalvelu, josta löydät aineistoja suomalaisista arkistoista, kirjastoista ja museoista. Valtakunnallisen hakupalvelun lisäksi aineistojen tarjoajilla on omia Finna-sivustoja. Finna.fi-hakupalvelusta löytyy runsaasti verkossa saatavilla olevia kuvia, karttoja, kirjoja, äänitteitä ja videoita, joita voi hyödyntää myös etäopettamisessa ja -oppimisessa.

Katso kulttuuriaarteita kotisohvalta. Valtakunnallisesta Finna.fi-hakupalvelusta löydät kattavasti kulttuurielämyksiä, joista voit nauttia virtuaalisesti.

Lapsille

Lukulumo-palvelua voi käyttää ilmaiseksi 30 päivän ajan. Lukulumossa on satoja suomenkielisiä kirjoja, joista monia voit kuunnella yli 45 eri kielellä.

Iltasatu-palvelu on sähköinen lastensatufoorumi, joka sisältää sekä klassikkosatuja kuin myös uudempaa suomenkielistä lastenkirjallisuutta.

Children’s library sisältää lastenkirjallisuutta usealla eri kielellä.

Sanomapro on avannut palvelun, jossa on digitaalisia harjoitustehtäviä koululaisten käyttöön etäopiskelun tueksi.

Amazon Audible tarjoaa lapsille ja nuorille ilmaiseksi kirjoja koronavirusepidemian aikana. Audiblessa on äänikirjoja kuudella eri kielellä: englanniksi, saksaksi, ranskaksi, espanjaksi, italiaksi ja kiinaksi.

Lasten tiedelehti Apu Juniori on avattu luettavaksi ilmaiseksi poikkeustilanteen takia.

YLE PIkku Kakkosen radion 100 lastenlaulua. Pikku Kakkonen kokosi Areenaan tuttuja lastenlauluja uusina sovituksina eri esittäjien tulkitsemana.

British Library Online Collection: Playtimes – musiikkia ja lasten loruja englanniksi.

Yle Areenasta löytyy myös Hannele Huovin lastenrunoja.

Musiikkia

Musiikkikirjastot.fi on koonnut sivuilleen kattavan koosteen verkossa kuunneltavissa olevasta musiikista.

Helsingin kaupungin julkaisemia musiikkitallenteita mm. Helsingin kaupunginorkesterin konsertteja.

YLE Areena parhaat musiikkidokumentit

Runoja

Elib:issä on äänikirjoina runoklassikoita.

Kotimaisten kielten keskuksen Suomalaisen kirjallisuuden klassikoita osiossa on asemansa vakiinnuttaneiden suomalaisten kaunokirjailijoiden teoksia 1880-luvulta 1930-luvulle. Mukana on erityyppistä proosaa ja näytelmiä sekä lyriikkaa ja aforismeja.

Kainuun Eino Leino seura on koonnut sivuilleen Leinon runoja.

Helsinki Poetry Connection lavarunoutta youtubessa

KoronarunotTiksin runoklubin haaste kaikille on pukea tämän epätavallisen ajan tunnelmat runomuotoon ja jakaa tuotokset Tiksin runoklubin blogin kautta yleisölle.

Vaasan kaupunginteatterin poikkeusajan ohjelmistoa - Runoklubi

Huom! Palveluissa saattaa olla ruuhkaa suuren käytön takia. Jos palvelut eivät avaudu, yritä myöhemmin uudelleen.

Tags:

Wednesday, March 18, 2020