Lumous

Vahvan ja itsenäisen nuoren naisen kasvutarina ja hieno amerikkalaisen pikkukaupungin ja sen asukkaiden kuvaus.

Lily Dahl on 19-vuotias nuori nainen, joka asuu omillaan amerikkalaisessa pikkukaupungissa Websterissä, Yhdysvalloissa. Kahvilassa työskentelevä, mutta näyttelijän urasta haaveileva Lily ihastuu koko nuoruutensa voimalla vastapäisen talon komeaan taidemaalariin.

Naapurissa asuu vanha nainen, Mabel, jolta Lily oppii niin näyttelemisen taidosta kuin ihmissuhteista. Vanhan ja nuoren naisen ystävyys on kuvattu hyvin luonnollisena ja kauniina.

Lumous on kirja vahvasta ja itsenäisestä nuoresta naisesta, joka puntaroi suhdettaan miehiin ja elämään. Lily Dahl on vahva hahmo, ehkä 19-vuotiaaksi epätavallisenkin itsevarma ja itsenäinen.

Tarinassa ei sinänsä tapahdu suuria, mutta siinä liikutaan kuvitelman ja todellisuuden rajamailla. Lukija pysähtyy välillä miettimään, mikä on totta ja mikä kuvitelmaa tai unta. Tarinassa on välillä jännityksen tai jopa kauhun piirteitä. Amerikkalaisen maaseudun ja pikkukaupungin kuvaus on vahvaa.

Kirja ei pääty perinteisesti arvoituksen tai salaisuuden ratkeamiseen, vaan lukijalle jätetään tilaa maistella tarinaa jälkeenpäin ja miettiä sen merkityksiä. Lumous on helppolukuinen ja mielenkiintoinen kirja, joka sisältää silti paljastamattomia salaisuuksia. Hustvedt jättää paljonkin tarinastaan arveluiden varaan. Tästä kirjasta olisi mukava keskustella esimerkiksi lukupiirissä.

Alkuperäisteos julkaistiin jo vuonna 1996, mutta suomennettiin vasta vuonna 2009. Hustvedtilta on suomennettu myös romaanit Kaikki mitä rakastin (2007) ja Amerikkalainen elegia (2008). Hustvedt on selkeästi kehittynyt kirjoittajana vuosien varrella, joten kirjailijan tuotannon lukeminen kannattaa aloittaa Lumouksesta ja päättää uudempiin kirjoihin.