Maakuntakirjasto

Kuva: Pohjanmaan liitto
Vaasa on toiminut maakuntakirjastona vuodesta 1968 lähtien. Suomessa on Vaasan lisäksi 18 muuta Opetus- ja kulttuuriministeriön määräämää maakuntakirjastoa. Maakuntakirjastoina toimivat kirjastot täydentävät alueensa yleisten kirjastojen palveluja.

Vaasan kaupunginkirjasto toimii Pohjanmaan maakuntakirjastona. Vaasan lisäksi maakuntakirjastoalueeseen kuuluu 14 kuntaa:

Isokyrö, Kaskinen, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Laihia, Luoto, Maalahti, Mustasaari, Närpiö, Pedersöre, Pietarsaari, Uusikaarlepyy ja Vöyri. Maakuntakirjastoalueen enemmistökieli on ruotsi.

Vakiintuneita maakuntakirjastotyön muotoja alueellamme ovat mm. maakuntakirjastokokoukset, lastenkirjastotyön päivä, koulutustilaisuudet ja erilaiset yhteistyöhankkeet.

Maakuntakirjastotehtäviin kuuluu myös kotiseutukokoelma Vasaensiksen kartuttaminen, ylläpitäminen ja säilyttäminen.

1.1.2018 alkaen Vaasan kaupunginkirjasto alkaa toimia uuden kirjastolain mukaisesti Alueellisena kehittämiskirjastona. Alueellisia kehittämiskirjastoja tulee olemaan Suomessa 9 ja tämä toiminta korvaa maakuntakirjastotoiminnan.

Pohjanmaan alueen kirjastot verkossa

Alueen ruotsinkieliset kirjastot kuuluvat Fredrika-kirjastokimppaan ja suomenkieliset Isokyrö ja Laihia ovat mukana Etelä-Pohjanmaan Eepos-kirjastokimpassa.

Maakuntakirjastoblogi

Show more...