Merja vinkkaa e-kirjoja

Pääkirjaston informaatikko Merja vinkkaa kirjoja, jotka ovat lainattavissa myös kirjastomme e-kirjapalvelu Ellibsistä.

Heather Morris: Auschwitzin tatuoija (e-kirja ja e-äänikirja)

Luin vähän aikaa sitten uusiseelantilaisen Heather Morrisin kirjan Auschwitzin tatuoija ja kirja vei minut täysin mukanaan. Morrisin oli tarkoitus jättäytyä viettämään rauhallisia eläkepäiviä mm. lastenlapsia hoidellen. Toisin kuitenkin kävi, kun hän tapasi Lale Sokolovin, joka kertoi hänelle erittäin mielenkiintoisen tarinan ja rakkauskertomuksen sodan ajalta. Sokolov uskalsi kertoa tarinansa vasta 50 vuoden vaikenemisen jälkeen.

Lale Sokolov tatuoi Auschwitz-Birkenaun keskitysleirillä numerosarjoja vankien käsiin. Hän tapasi leirillä Gita Furmanin, johon rakastui ensisilmäyksellä.

Vaikka kirja sijoittuu niinkin hirveään paikkaan kuin keskitysleiri, se ei ollut ainakaan minulle ahdistava lukukokemus. Siinä kerrotaan leirin kauhuista, mutta niillä ei mässäillä. Kerronta on helppolukuista ja kirja on osattu kirjoittaa niin, että sen jännitys säilyy koko ajan. Ainakin minä odotin, että milloin pääsen taas kirjan pariin jatkamaan lukemista. Kirja perustuu todelliseen tarinaan, mutta se on kuitenkin romaani.

Kirjassa oli yhtenä tärkeänä henkilönä myös Cilka, josta Morris kirjoitti oman tarinansa. Kirjan nimi on Cilkan tarina.

Heather Morris: Cilkan tarina (e-kirja ja e-äänikirja)

Neuvostojoukkojen saapuessa Auschwitziin 19-vuotias Cilka Klein pääsee vihdoin vapauteen selviydyttyään leirillä kolme vuotta. Vapaus on kuitenkin lyhytaikainen, koska häntä syytetään toimimisesta natsien hyväksi. Tämä ei tietenkään pitänyt paikkansa, vaan Cilka oli joutunut vasta 16-vuotiaana keskitysleirillä erään korkea-arvoisen natsiupseerin naisystäväksi. Joka tapauksessa Cilka joutui keskitysleiriltä vapauduttuaan Neuvostoliittoon vankileirille ja hänet tuomittiin leirille Siperiaan 15 vuodeksi.

Cilka tajuaa pian joutuvansa kokemaan tutut kauheudet uudelleen; nälkä, kylmä, kuolema ja miesten lähentely ovat läsnä myös Siperiassa. Siperiassa olot ovat todella ankaria, mutta Cilka on sinnikäs ja kouluttautuu sairaanhoitajaksi työssä oppimalla.

Kirjassa on naisten välistä ystävyyttä ja toveruutta ja toivoa paremmasta. Myös tässä kirjassa on mukana rakkaustarina, kun Cilka tutustuu leirillä erääseen miesvankiin.

Cilkan tarinan luki myös ahmimalla, pääpaino kerronnassa ei ole kauheuksilla, vaan ihmisten välisissä suhteissa ja selviytymiskeinoissa, mukana on myös toivoa. Myös Cilkan tarina on kirjoitettu romaanin muotoon.

Arto Paasilinna: Parasjalkainen laivanvarustaja (E-äänikirja)

Kuuntelin uudestaan pitkän tauon jälkeen Parasjalkaisen laivanvarustajan, koska kirja oli jäänyt minulle mieleen todella hauskana Arto Paasilinnan teoksena. Kirja on ilmestynyt v. 1985 ja kyllä sille sai edelleen nauraa, mutta ehkäpä erillä tavoin kuin aiemmin.

Kirjan päähenkilö on laivanvarustaja Aulis Rävänder. Hän on naimisissa Liisan kanssa ja heillä on 9-vuotias tytär. Aulis on eloonsa ja oloonsa tyytyväinen, mutta Liisa on alkanut pitää Aulista itselleen sopimattomana aviomiehenä, hänen pitäisi saada sellainen mies, joka menestyy elämässään paremmin.

Liisa haluaa erota, koska hänellä on jo uusi mies katsottuna Auliksen sijaan. Eipä siinä muu auta kuin erota. Liisan uusi mies on sekaantunut hämärähommiin, häntä ja useita muitakin miehiä kiristää Iivonen-niminen roisto.

Kiristäjä päätyy petoeläintäyttäjälle säilöön ja kiristettävät miettivät, mitä hänelle tehtäisiin. Myös Aulis aletaan nähdä uhkana.

Aulis on tutustunut virhesoiton kautta jalkahoitaja Oinoseen, joka osaa Liisaa paremmin arvostaa miestä.

Kirjassa edetään vauhdikkaasti ja erikoiset sattumukset seuraavat toisiaan. Kielenkäyttö on varmaan ollut ok 80-luvulla, mutta en tiedä, voisiko nykypäivänä esim. hintti-sanaa viljellä ihan niin vapaasti, kuin mitä kirjassa tehdään. Oli kirja edelleen hauska luettava, mutta ehkä ajan saatossa sen riemukkuus oli jonkin verran haihtunut.

 

 

 

 

 

 

 

Romaanin Auschwitzin tatuoija kansikuva. Sinivalkoisella taustalla on keskitysleirin torni ja yhteenliitetyt kädet.

Romaanin Cilkan tarina kansikuva. Kuvassa on päällekkäiset kädet ja punavalkoinen tausta.

Romaanin Parasjalkainen laivanvarustaja kansi. Piirretyssä kuvassa on makaavan miehen jalanpohjat,