Metro 2033

Ihmiskunta on kuolemassa sukupuuttoon. On vuosi 2033 ja maa on raunioina ydinsodan jäljiltä. Yli kaksikymmentä vuotta on kulunut siitä, kun viimeinen lentokone kiihdytti ilmaan.

Junakiskot vievät tyhjyyteen. Ihmisen aika on ohi, mutta viimeiset henkiinjääneet, jotka muistavat vielä ihmiskunnan suuruuden ajat, eivät suostu uskomaan sitä. Parituhatta selviytyjää jatkaa elämäänsä Moskovan metrotunneleissa tietämättä, onko maailmassa jäljellä ketään muita.

Unelmat on pyyhitty pois, sivilisaatio on vain legendaa. Jäljellä on enää henkiinjäämisen pakko. Kun nuori Artjom saa kuulla pakolaisten valtakuntaa uhkaavasta tuhosta, hän tajuaa kauhukseen, että ihmiskunnan tulevaisuus on hänen käsissään.

Artjom kulkee läpi valtavan metron asemalta toiselle, jokaisella asemalla on omat erityispiirteensä ja omanlaisensa asukkaat. Ne ovat heijastusta omasta maailmastamme ja sen erilaisista ajattelun ja elämän tavoista. Artjomin ja asukkaiden keskustelut antavat yllättäviä ja kiintoisia maailmanselityksiä – kuten esim. näkemys Leninistä alkemian opiskelijana, joka onnistui luomaan yhteyden maailmoja erottavan muurin yli hallitsijademoneihin.

Jokaisella asemalla on tapahtunut jotain outoa ja Artjom kumppaneineen joutuu koviin paikkoihin, mutta kaikkiaan juoni on hiukan löyhä ja luettelomainen. Tähän on ehkä vaikuttanut se, että kun Glubovskin oli aluksi vaikea saada kirjalleen kustantajaa, hän julkaisi sen netissä ja muokkasi juonta myös nettilukijoiden kommenttien perusteella.

Kärsivällinen lukija palkitaan kuitenkin lopussa. Tapahtumien ketju saa selityksensä ja niin lukijalle kuin päähenkilölle selviää, miksi Artjomin oli tehtävä tuo raskas matka metron halki maailmaa pelastamaan. Mutta onko hän epäonnistunut jo ennen kuin tuo kaunis ja ylevä asia hänelle selviää…  Onko ihmiskunta tuomittu ikuisiksi ajoiksi elämään rumuudessa ja pimeydessä, kuluttamaan aikansa epäsikiöitä vastaan taistellen, kaapimaan ravinnokseen sammalta ja sieniä kosteiden tunneleiden seiniltä…

Metro 2034 on romaanin itsenäinen jatko-osa. Se kertoo Metro 2033:ssakin esiintyneen Hunterin tarinan. Kilpailevat metroasemat käyvät jatkuvaa sota, säteilyn lisääntyminen on luonut uusia, pelottavia uhkia, ihminen ei ole enää ravintoketjun huipulla.

Dmitri Gluhovski syntyi Moskovassa 1979. Hän on työskennellyt toimittajana ja kiertänyt juttumatkoilla Pohjoisnavalta Tshernobyliin. Metro 2033 on hänen esikoisteoksensa, suurmenestys, jonka käännösoikeudet on myyty 25 maahan. Siitä on tehty suuren suosion saavuttanut konsolipeli.

Tags:

Review by: Kirjasto Wednesday, October 24, 2012