Mikä yhdistää antiikin roomalaisia ja nykypäivän vaasalaisia?

Ainakin se, että viihdytään merenrantahuviloilla ja seurustellaan siellä ”itsensä ja kirjojen kanssa” kuten Plinius nuorempi ja ”lueskellaan ja katsellaan aaltojen liikettä” kuten Cicero. Vaasalaisten mielilukemiset löytyvät vaikkapa kirjaston varatuimpien listalta, mutta mitä roomalaiset sitten lukivat?

Filosofiaa, runoelmia – kernaasti Rooman suuruutta ja sotasaavutuksia ylistäviä tai yleviä eepoksia, kuten Vergiliuksen teokset, historiaa ja elämäkertoja, esim. Suetoniuksen Rooman keisarien elämäkertoja. Tässä on kuitenkin vain kolikon toinen puoli. Jännitystä, naurua, romantiikkaa, juoruja, matkakirjoja – niitä (jo) antiikin roomalaiset rakastivat.

Lukevan yleisön suosiossa olivat kreikkalaiset viihdekirjat, eräänlaiset romaanit, joissa aiheina olivat lähinnä rakkauselämän sotkut ja kommellukset. Elämäkertakirjat, ja monet historiateoksetkin, olivat oikeastaan juoru- ja huhukokoelmia ja tarkoitettu suurta yleisöä viihdyttämään.  Suosittu runoilija Catullus kirjoitti suorasukaisen eroottisia runoja, kuvasi roomalaisten värikästä sosiaalista elämää ja pilkkasi vallanpitäjiä.

Petronius Arbiter kirjoitti n. v. 60 Satyricon – romaanin. Se on rikkaiden nousukkaiden pröystäilevän elämäntyylin mehevän satiirinen kuvaus ja sen tyyli parodioi mm. Platonia ja Homerosta. Hieman myöhempi teos on Lucius Apuleiuksen kirjoittama Kultainen aasi, eli Muodonmuutoksia, 170-l:lta. Sitä voi kutsua fantasiaromaaniksi. Päähenkilö kokeilee taikuutta ja muuttuu vahingossa aasiksi, mutta pelastuu monenlaisten seikkailujen jälkeen Isis-jumalattaren avulla.

 

 1. AENEIS

  Subtitle: AENEAAN TARU
  By: VERGILIUS MARO, PUBLIUS
  Language:
  Finnish
  Published: 1999
  Classification: 82.2
  Available as: Book
 2. KAIKKI RUNOUS

  By: CATULLUS, GAIUS VALERIUS
  Language:
  Finnish
  Published: 1990
  Classification: 82.2
  Available as: Book
 3. Satyricon

  By: Petronius Arbiter
  Language:
  Finnish
  Published: 2003
  Classification: 84.2
  Available as: Book series
 4. KULTAINEN AASI

  By: APULEIUS
  Language:
  Finnish
  Published: 1957
  Classification: 84.2
  Available as: Book

Audience:

Tags:

Written by: Heli Monday, May 19, 2014