Miss Perfumado

Kapverdeläisen Cesária Evoran vahvuus näkyy tässä vauhdikkaassa ja tunnelmallisessa useita eri vaikutteita yhdistelevässä musiikissa.

Tein musiikkiosaston kanssa sopimuksen siitä, että kuuntelen muutamia heidän suosittelemiaan levyjä ja teen niistä tänne jonkinlaiset nostot/arviot. Ensimmäiseksi kuuntelukohteeksi valikoitui kapverdeläinen Cesária Evora. Evora aloitti esiintymiset jo 1960-luvulla, mutta sai vasta 80-luvulla levytyssopimuksen. Levy valmistettiin Ranskassa ja siitä alkoi naisen menestystarina Grammy–ehdokkuuksineen ja myöhemmin myös palkintoineen.

Kuuntelemani Miss Perfumado (1992) on täynnä lunkia, rytmikästä lähes latinoon suuntautuvaa tunnelmaa. Musiikissa on vaikutteita kapverdeläisestä populaarimusiikista mornasta, portugalilaisesta kansanmusiikista fadosta ja perinteikkäämmistä afrikkalaisista rytmeistä. Voin hyvin kuvitella vauhdikkaammat kappaleet säestämään zumbatunteja, mutta toisaalta pystyn kuvittelemaan itseni johonkin hämyiseen tilaan, jossa esiintyjänä on vain Evora, piano ja kitara.

Levy sopii hyvin yllämainituista musiikkityyleistä pitäville ihmisille ja sellaisille, joita ei häiritse se, jos sanoituksista ei vieraan kielen vuoksi ymmärrä mitään. Billie Holiday-fanitkin voivat olla kuulolla, koska Evoraa on usein lauluäänensä puolesta rinnastettu häneen.

Evora kuoli joulukuussa 2011 jättäen jälkeensä kymmeniä levyjä, kokoelmia ja livelevyjä.

Audience:

Tags:

Review by: Eeva Keski-Saari Thursday, November 21, 2013