Nolo elämäni: Olisinpa suosittu

Hulvattoman hauskasti ja sarkastisesti kirjoitettu päiväkirjaromaani uuteen kouluun menevästä tytöstä. Mikä kaikki voi mennä pieleen? Ja mitä sitten tapahtuu?

Nikki on tavallinen kahdeksatta luokkaa käyvä tyttö. Hän tosin aloittaa kahdeksannen luokan aiemmin käymänsä taidekoulun sijaan hienossa yksityiskoulussa, johon on saanut stipendin, koska hänen isänsä on koulun tuholaistorjuja.

Muuten asia voisi olla aivan mukavakin, mutta ensinnäkin Nikki kuolisi, jos joku saisi tietää, että hän on päässyt kouluun ainoastaan siksi ja toiseksi Nikkin isä ajaa joka paikkaan autolla, jonka katolla keikkuu JÄTTIMÄINEN torakka. Tämän lisäksi Nikki on varmasti koko koulun ainoa oppilas, jolla ei ole hienoa kännykkää, vaan ikivanha ja käytetty luuri. Äiti vielä maksimoi kidutusta ostamalla Nikkille kouluunpaluulahjaksi päiväkirjan, eikä uutta puhelinta, kuten Nikki oli toivonut.

Ihan kuin tässä ei olisi riittävästi kestämistä, Nikkin lokerikko sattuu olemaan koulun suosituimman tytön, MacKenzien, lokerikon vieressä, mikä ei osoittaudu hyväksi asiaksi. Nikki tietenkin haluaisi kuulua koulun suosittuihin oppilaisiin (eli Söpöihin ja Suosittuihin), mutta saadessaan MacKenziestä vihamiehen, se ei olekaan kovin helposti toteutettavissa oleva haave. MacKenzien persoonallisuutta kuvastavat hänen viiltävät kritiikkinsä muista kanssaihmisistä, kuten ”jos on noin ruma naama, eikö siihen vaadita jo hallussapitolupa?” tai ”KAAMEA löyhkä! Hajuvettä on tarkoitus suihkauttaa, ei marinoida itseään siinä.” MacKenzie ei siis ole pelkästään ilkeä, vaan suorastaan häijy niitä kohtaan, joista ei pidä. Itse hän näyttää siltä kuin olisi tulossa seuraavan Teen Voguen kannen kuvauksista ja kaikki hänen lähettyvillään tuntuvat lankeavan saman tien hänen hypnoottiseen lumoukseensa ja menettävän järkensä. Kaikki paitsi ihana Brandon, Nikkin ihastus.

Lisäksi Nikki tuntuu joutuvan tahtomattaankin kommelluksiin, vaikka yrittää olla aivan tavallisesti. Esimerkiksi aamu saattaa alkaa sillä, että leivänpaahdin päästelee kipinöitä ja syttyy tuleen, koska nolot vanhemmat ovat kiinnittäneet siihen tarralapulla kannustavia elämänohjeita. Ranskantunnilla Nikki yrittää ottaa repusta kirjaa, mutta tulee vahingossa tyhjentäneeksi luokkaan pullollisen vartalosuihketta, minkä seurauksena opettaja kysyy aivastusten lomassa, yrittääkö Nikki kenties tappaa hänet. Luonnollisesti tällainen väärinkäsitys ei saata tehdä hyvää Nikkin arvosanalle ranskassa… Ilta puolestaan saattaa päättyä sillä, että Nikkin pikkusiskolle käy pikku ”vahinko” Nikkin huoneen lattialle, koska pikkusisko ei uskalla mennä vessaan Nikkin kertoman hammaskeiju-valheen vuoksi. Mutta jos Nikki jotain osaa tehdä kunnolla, se on valeoksennus koulusta kotiin jäämiseksi (tähän löytyy kirjasta resepti).

Onneksi tunnelin päässä on nähtävissä valoa: taidekilpailun voitto MacKenzien nenän edestä tuntuu uskomattoman hyvältä, Nikkin kokema ihastus Brandoniin ei olekaan täysin yksipuolista ja Nikki jopa saa uusia ystäviä tytöistä, joita pitää aluksi kaameina kirjastonörtteinä. Myöskään kirjastossa välituntisin työskentely ei ole ollenkaan niin kauheaa ja tylsää kuin hän aluksi luulee ;) Kirjastoapulaisena työskentely jopa mahdollistaa hänen taiteellisten kykyjensä esille tuomisen, kun Nikki pääsee suunnittelemaan New Yorkin matkaa varten lukemiseen kannustavia tatuointeja ja piirtää niitä pian koko koululle. Tämä myös, ainakin hetkellisesti, nostaa Nikkin ”sosiaalisesti rajoittuneesta taidenörtistä” suoraan ”sosiaalisesti hurmaavaksi taidediivaksi”.

Jos haluat selvitä elämästäsi elossa ja vieläpä hieman paremmin kuin tämän romaanin päähenkilö Nikki, kehotan sinua välttämään ainakin seuraavia asioita:

  • Älä huijaa pikkusiskoasi (tai edes pikkuveljeäsi) sillä, että hammaskeiju kerää hampaita lapsilta ympäri maailmaa ja liimaa ne sitten yhteen tekohampaiksi vanhoille ihmisille. Tämä pila nimittäin sattuu omaan nilkkaan, kuten Nikki saa huomata.
  • Älä myöskään maalaa kuulolaitetta mustaksi ja leiki sen olevan hienon kännykän bluetooth-kuuloke. Siitä saa ihottuman ja se on aika noloa, jos jää kiinni.
  • Ryhdy puhumaan suusi puhtaaksi, eli kerro rohkeasti, jos olet asioista eri mieltä kuin muut. Nikki on mitä suorasanaisin nuori tyttö, mutta vain hiljaa mielessään niin, etteivät muut kuule.
  • Kuten Nikki tekee, usko Tyra Banksia, joka sanoo, että jokaisen tytön tulee löytää oma sisäinen kauneutensa ja olla välittämättä kiusaajista.
  • Älä ole kateellinen tai mitään kenellekään. Sehän nyt olisi ihan lapsellista.
  • Ihminen voi olla vain oma itsensä, vai mitä? ELI JOSKUS VÄHÄN NOLO :)

Mitähän Nikkille kuuluu sarjan toisessa osassa Nolo elämäni: Olisinpa bilehile?