Northlands : Music by Matthew Whittall

Yleisradion Vuoden levy 1917 –palkinnon sai suomalaistuneen kanadalaissäveltäjän Matthew Whittallin Northlands. Esittäjinä ovat RSO, Helsinki Chamber Choir ja Tapiola Sinfonietta, johtajana Nils Schweckendieck sekä käyrätorvisolistina Tommi Hyytinen. Tämä tunnustus annetaan levylle, jolla "on kantavuutta kotimaisen luovan ja esittävän säveltaiteen edistämisessä".

Palkinto meni oikeaan osoitteeseen. Ylen perusteluissa mainitaan, että ”Whittall säveltää uutta, ennenkuulematonta musiikkia, jota kuitenkin on helppo lähestyä, koska se kuulostaa tutulta, tavallaan pohjoiselta”.

Whittallin musiikki vie kuulijan retkelle pohjoiseen luontoon, kertoo tarinaa, joka antaa poikkeuksellisen visuaalisen kokemuksen musiikillisen ohella. Tämän mahdollistaa sointuvärien ohella kokonaisuuden selkeä rakenne ja teemallinen eteneminen, tauot antavat kuulijalle aikaa ja tilaa muodostaa elämyksensä.

Ammattitaitoisten muusikoiden käsissä nuoteista syntyy ainutlaatuinen kokemus. Kruununa ovat hieno vokaaliosa, joka on sävelletty ranskalaisen kristillisen filosofin Pierre Teilhard de Chardinin tekstiin sekä Tommi Hyytisen upeat luonnon- ja käyrätorviosuudet.

Matthew Whittall on syntynyt pohjoisessa, Kanadassa, ja erilaisten vaiheiden jälkeen palannut taas pohjoiseen, Suomeen. Hän sanoo, että luonto ja maisemat ovat kiehtoneet häntä aina syvästi. Luonto on ollut myös hänen musiikkinsa keskiössä alusta asti.

Alba, ABCD 416, 2017