Oletko kommentoinut tai arvioinut verkkopalveluiden sisältöjä?

Tutkimus osallistumisesta ja kommentoinnista, ja sen merkityksestä aktiivisille kirjastojen, museoiden ja arkistojen ylläpitämien verkkopalvelujen käyttäjille.

Oletko koskaan kommentoinut tai arvioinut kirjoja, kuvia tai muuta sisältöä kirjastojen, museoiden tai arkistojen ylläpitämissä verkkopalveluissa?

Jos olet, oletko pohtinut miksi muut kirjoittavat kommentteja, arvosteluja tai muuta sisältöä, ja mitä merkitystä sillä on?

Teemme tutkimusta osallistumisesta ja kommentoinnista, ja sen merkityksestä aktiivisille kirjastojen, museoiden ja arkistojen ylläpitämien verkkopalvelujen käyttäjille. “Kommentoinniksi” luemme tutkimuksessamme varsinaisten kommenttien lisäksi arvosteluiden kirjoittamisen sekä kaiken muun osallistumisen, jossa käyttäjä tuottaa tai jakaa verkkopalvelun sisältöön liittyvää uutta tietoa tai mielipiteitä palvelun sisällä.

Mahdollisia palveluita ovat esimerkiksi Finna, Kirjasampo, Helmet, eKirjasto, makupalat.fi,  Kysy kirjastonhoitajalta, kirjastojen, arkistojen ja museoiden ylläpitämät blogit, wikit, Facebook, Instagram ja Flickr-tilit jne. mitään yksittäisiä palveluja pois rajaamatta.

Tavoitteena on ymmärtää kommenttien ja kommentoinnin merkitystä ja syitä miksi kommentteja kirjoitetaan. Tuloksia voidaan jatkossa hyödyntää verkkopalveluiden kehittämiseen, niiden toiminallisuuden parantamiseen ja kommenttien parempaan huomioimiseen palveluita ylläpitävien organisaatioiden toiminnassa.

Tutkimus on osa kansainvälistä norjalaisen Oslon ja Akershusin korkeakoulun (Høgskolen i Oslo och Akershus) koordinoimaa ALMPUB-projektia ja se toteutetaan yhdessä Uppsalan yliopiston ja Åbo Akademin Informaatiotutkimuksen oppiaineiden kanssa. Tutkimusprojektin vastuullisena johtajana toimii professori Isto Huvila.

Linkki kyselyynhttps://survey.abo.fi/lomakkeet/9254/lomake.html

Kyselyyn vastaaminen vie aikaa 5-10 minuuttia ja on täysin anonyymi. Tutkimuksen tulokset raportoidaan tieteellisissä julkaisuissa ja tulokset julkaistaan myös kaikille avoimesti verkossa. Yksittäisiä vastauksia käsitellään luottamuksellisesti ja anonyymisti. Materiaalia ei luovuteta kaupalliseen käyttöön. Anonymisoitu, toimitettu versio vastauksista tallennetaan Ruotsin tutkimusdata-arkistoon Göteborgin yliopistoon (Svensk Nationell Datatjänst).

Lisätietoa tutkimuksesta antaa

Isto Huvila