Paljasjalkainen kuningatar

Historiallinen romaani rakkaudesta ja ystävyydestä

Paljasjalkainen kuningatar sijoittuu 1700-luvun puolivälin Sevillan mustalaisyhteisöön. Ahtaalla olevat mustalaiset pitävät huolta omistaan ja varsinkin oma suku ja veri on tärkeä. Eri mustalaissukujen välillä on kuitenkin vanhoja riitoja, jotka purskahtavat välillä esiin traagisin seurauksin. Kirjassa seurataan Vegan suvun vaiheita ja heidän suhteitaan muihin mustalaissukuihin. Suvun patriarkka Melchor, tämän tytär Ana ja tyttärentytär Milagros kuljettavat tarinaa eteenpäin.

Yksi tarinan päähenkilöistä on sattuman kautta Kuubasta Espanjaan saapuva musta komea nainen Caridad. Caridad on ollut ikänsä tupakkaplantaasilla orjana ja yllättävä vapaus Espanjassa on alussa hyvin vaikeaa. Caridad löytää turvapaikan mustalaisten luota ja ystävystyy kauniin ja villin Milagrosin kanssa.

Mustalaisia kohtaa pian suuri onnettomuus sillä kuningas määrää kaikki maan mustalaiset pidettäviksi ja suljettaviksi työlaitoksiin. Perheenjäseniä erotetaan toisistaan ja myös Vegat keskenään sekä Caridad joutuvat eroon toisistaan. Paljon ehtii tapahtua ennen kuin perheet ja ystävykset kohtaavat jälleen toisensa.

Kirjassa on keskeisellä sijalla myös musiikki. Mustalaiset laulavat ja tanssivat kaikkialla; omissa illanvietoissaan sekä rahasta valkolaisille. Orjilla on oma tapansa ja tyylinsä laulaa ja sekä Caridad että Milagros purkavat huoliaan, murheitaan ja ilojaan laulamalla. Näistä lähtökodista syntyy aikanaan Flamenco ja kirjan ajankohta sijoittuu tämän musiikinlajin syntyvaiheisiin.