Papa Lasse af Hemingway

Teaterförställning inspirerad av Hemingways roman ”Den gamle och havet" i Dramasalen på Vasa stadsbibliotek.

Text och skådespel: Lasse Hjelt. Regi och scenografi: Stefán Sturla Sigurjónsson.

"Den gamle och havet" är en inspirationskälla. Hur ofta man än läser denna fantastiska bok hittar man alltid nya vidder i symboliken.

Historien i sig är vacker och enkel. En gammal fiskare åker ut på sjön. Ska detta bli ännu en tur utan fångst, eller kommer han att kunna visa byborna att han fortfarande kan göra nytta? Kampen med den stora tar på och segern är söt. Den gamle fiskaren, Santiago, binder fast fisken i fören och i mitten och i aktern, och beger sig hemåt, mot land. Men kampen mot hajarna är dömd att misslyckas. Hajarna äter upp fisken och Santiago kommer i land med endast skelettet och nya sår på händerna. 

Många menar att romanen är en allegorisk självbiografi, Santiagos kamp är en metafor för Hemingways eget skrivande. Det kan väl hända att den är det. Men historien har också tolkats som en allegori för den enskilde människans oövervinnerliga kraft att stå emot de makter som hotar henne.

Föreställningens stil är mycket enkel. Vi försöker vara trogna Hemingways avskalade berättarteknik. Den här metoden är en av teaterns svåraste. Här är inget gömt i ett spektrum av effekter.

Veckorna 37 och 38 ordnas flera föreställningar på svenska och finska för skol- och seniorgrupper i Drama-salen på Vasa stadsbibliotek. Föreställningarna är gratis. Föreställningen tisdagen den 16.9 är en del av ”Litteraturträffar” som arrangeras i samarbete med Vasa stadsbibliotek, Vasa Arbis och Wasa Teater. Den här föreställningen är öppen för alla intresserade. Begränsat antal platser.

Föreställningarna ordnas i samarbete med Vasa stadsbibliotek och Vasa stads Kulturkarusell . Projektet har fått bidrag från Svenska Kulturfonden.

Föreställningarna:

måndag 8.9 kl. 18 på finska Kaunomaanantai, ÖPPEN FÖR ALLA, bokningar 06-325 3545 
tisdag 9.9 kl. 12.45 på svenska BOKAD
*onsdag 10.9 kl. 9.50 på svenska 
*onsdag 10.9 kl. 13.20 på svenska
*torsdag 11.9 kl. 8.30 på svenska

*tisdag 16.9 kl. 9.45 på svenska 
tisdag 16.9 kl. 13 på finska BOKAD
tisdag 16.9 kl. 18 på svenska Litteraturträff, ÖPPEN FÖR ALLA, bokningar 06-325 3545
onsdag 17.9 kl. 13 på finska BOKAD 
torsdag 18.9 kl. 14 på svenska BOKAD

*Dessa tider finns ännu lediga platser. Om du är intresserad, ta kontakt med Minna Rinta-Valkama minna.rinta-valkama@vaasa.fi eller tfn 06-325 3545.

“Den gamles kamp mot övermakten berör (...) Det är att hoppas att så många som möjligt hittar (...) Lasse Hjelts Hemingway föreställning. Det är den värd. Rekvisitan och de yttre ramarna är sparsmakat utformade. Publiken sitter på båda sidor om scenen, en rund bordsliknande yta som visar sig vara den gamle fiskaren Santiogos båt. Lite mixtrande med ljus, vid några tillfällen lågmälda ljudkulisser från det stora havet. Det är allt. Mer behövs inte för att göra högklassig teater.”

(Vasabladet 30.10 2013)


 

Written by: VSA\markus.lintunen Friday, August 29, 2014