Persepolis

Persepolis är en biografisk serie, enkelt men slagfärdigt tecknad och full med humor trots allt det sorgliga som krig för med sig.

1979 störtades shahen i Iran och folket jublade. Den islamitiska revolutionen hade segrat och nu skulle Iran äntligen bli det stora land det faktiskt var. Men istället blev Iran en religiöst kontrollerad stat, ett land där man spionerade på varandra och sedan anmälde varandra till prästerskapet. 1980 började dessutom kriget mot Irak. Här växer Marji upp med sina föräldrar, båda bildade och vänsterorienterade människor.

1979 är hon sex år gammal och således kommer hela hennes uppväxt att präglas av krig och religiöst förtryck. Som fjortonåring skickas hon av sina föräldrar till Österrike för att studera och komma bort från kriget, men som iranska ses hon inte med blida ögon i Europa. Då hon återvänder till Iran ses hon som västerländsk i sitt hemland. Efter kriget är det inte bara landet som ska byggas upp igen, även Marji blir tvungen att försöka skapa sig en egen identitet, mitt emellan väst och öst.

Ett utmärkt alternativ till fackboken för dem som vill fördjupa sig i iransk nutidshistoria.

Tags:

Review by: Catarina Monday, October 8, 2012