Poika

Tositapahtumiin perustuva, koskettava romaani perheen ja rakkauden merkityksestä sekä tytöstä mieheksi kasvamisesta.

Kaikki aina kaupan myyjistä opettajiin kohtelevat nuorta Makkea, syntymänimeltään Marionia, tyttönä vaikka hän tuntee ja tietää olevansa poika. Hän on vankina kehossa joka tuntuu väärältä. Muutenkin nuoren elämä on varsin tavanomaisesta poikkeavaa. Isä on kuollut mystisesti Maken ollessa aivan pieni, ja äiti on mennyt uusiin naimisiin sikarikkaan, mutta rennon ja luotettavan ruotsalaismiehen kanssa. Isoveli nälvii Makkea vähän väliä ja käskee tätä käyttäytymään ”kuin muutkin tytöt”, mutta oikein tiukoissa paikoissa veli kyllä puolustaa Makkea keinolla millä hyvänsä. Vaikka perheellä on ajoittain vaikeaa, he pitävät silti toistensa puolia niin hyvässä kuin pahassakin.

Murrosiän myötä Makkea hämmentää entistäkin vieraammaksi ja ahdistavammaksi muuttuva keho. Rinnat kasvavat ja kuukautiset alkavat, vaikka muilla pojilla ei tietenkään niin käy. Orastavat tunteet tyttöjä kohtaan aiheuttavat hämmennystä niin Makessa itsessään kuin hänen lähipiirissäänkin. Opettajakin väittää, ettei Makke vain voi lähettää rakkauskirjeitä tytöille, koska ”on itsekin tyttö”.

Ahdistuksen ja kehodysforian vain kasvaessa Maken on tehtävä päätöksiä koskien hänen loppuelämäänsä. Hänen täytyy selvittää, kuka hän pohjimmiltaan on ja minkälaiseksi ihmiseksi hän haluaa tulla. Hänen on myös päätettävä ketkä hän haluaa päästää lähelleen, osaksi elämäänsä. Lisäksi kaikki Maken isän kuolemaan liittyvät epäselvyydet on vielä ratkaistava, tai Makke ei pääse kasvamaan ehjäksi mieheksi.

Björk kertoo riipaisevan kivuliaasta aiheesta sopivalla huumorin ja vakavuuden sekoituksella. Asiat kerrotaan niin kuin ne Maken kohdalla menevät, eikä mitään kaunistella turhaan, mutta asioiden kauniita ja hyviäkin puolia muistetaan mainita. Riipaisevuudestaan huolimatta Poika on koskettava, sydäntä lämmittävä ja rohkaiseva nuoren miehen kasvutarina.

Poika on Marja Björkin neljäs romaani, ja se julkaistiin vuonna 2013. Teos pohjatuu Björkin oman pojan kokemuksiin ja ajatuksiin.