Poikkeuskäytäntöjä kirjastoissa ajanjaksolla 31.8.-31.12.2020 (päivitetty 11.9.)

Yleistä:

• Ethän tule sairaana kirjastoon. Muista myös oikeaoppinen tapa yskiä tai aivastaa omaan hihaasi.
  • Huolehdi käsihygieniasta joko pesemällä kädet vessassa tai ottamalla käsidesiä. Pumppupulloja on sijoitettu kirjastotiloihin asiakkaita varten.
  • Asioithan asiakaspalvelupisteillä ripeästi, jotta jonoja ei pääse syntymään.
  • Suosimme korttimaksua, joten hoidathan maksusi kortilla – ei käteisellä.
  • Kirjastoista on poistettu käytöstä lasten lelut, palapelit sekä lautapelit eli kaikki sellainen, joka vaatii paljon koskettelua.

Laitteet ja tilat:

• Asiakastietokoneet on sijoiteltu niin, että turvavälit muihin asiakkaisiin säilyvät. Koneiden lähelle on sijoitettu käsidesipulloja. Desinfioithan kätesi ennen kuin aloitat työskentelyn.
  • Kaikkia laitteita käytetään omatoimisesti. Kirjaston työntekijät voivat antaa neuvoja mutta tietokoneiden käytössä, tulostamisessa tai lainausautomaattien käytössä ei ole mahdollista saada apua niin, että työntekijä seisoo vieressä.
  • Lainausautomaattien viereen on sijoitettu käsidesipulloja. Desinfioithan kätesi ennen laitteiden käyttämistä.
  • Pääkirjaston kopiokone/skanneri ei ole käytössä. Tietokoneilta voi kuitenkin tulostaa.
  • Pääkirjastossa ei voi soittaa digipianoa tai sähkökitaraa eikä lainata kuulokkeita.
  • Lukupaikkoja on vähennetty, jotta turvavälit muihin asiakkaisiin pysyvät lukiessakin.
  • Merikaarron kirjastosta voi vain noutaa varauksia tai kirjakasseja. Ks. talviaukioloajat.
  • Kohtaamispaikka Huudin kokoustilaa ei voi varata.
  • Pääkirjaston lastenosaston pelihuone Pessi ei ole käytössä toistaiseksi.

Mitä toimintoja palaa käyttöön tauon jälkeen:

• Näyttelytoiminta alkaa 31.8.
  • Syksyllä järjestetään tapahtumia mutta tapahtumien osallistujamääriä rajoitetaan. Tapahtumissa saattaa olla ennakkoilmoittautuminen osallistujamäärän rajoittamisen takia. Keräämme myös tapahtumiin osallistuvilta henkilöiltä yhteystiedot mahdollisen tartuntajäljityksen takia. Säilytämme tietoja 14 vuorokautta ja niitä ei käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen. Ks. kirjaston tietosuojaselosteet.
  • Kirjasto ottaa vastaan ryhmiä mutta käynti täytyy varata etukäteen. Näin voidaan varmistaa turvallinen ryhmäkäynti niin ryhmän, henkilökunnan kuin muidenkin asiakkaiden osalta.
  • Pääkirjaston kirjanvaihtohyllyyn voi jättää kirjoja ja siitä voi ottaa luettavaa.
  • Pääkirjaston kokoustila Esseetä ja monitoimitila Makerspacea voi varata ja käyttää. Esseessä voi olla kerrallaan max. 10 henkilöä.
  • Lukuhuone Toivoa ei voi varata mutta siellä voi viettää aikaa. Toivossa voi olla kerrallaan max. 2 henkilöä.
  • Vennyssä voi järjestää 20 hengen tilaisuuksia. Ks. kirjaston tilat.
  • Pääkirjaston lastenosaston satuhuone Illusiassa voi viettää aikaa. Satuhuoneessa voi olla kerrallaan yksi perhe tai seurue.
  • Pääkirjaston mikrofilmien lukulaitetta voi varata ja käyttää arkisin klo 10.00-12.00 ja 13.00-15.00. Varaa aika soittamalla Uutisalueelle (06-3253588). Mikrofilminlukuhuoneessa voi olla kerrallaan yksi asiakas

Mitä muuta kirjastossa saa tehdä?

• Tervetuloa lainaamaan! Käytössäsi on laaja kokoelma kirjoja, elokuvia, lehtiä, musiikkia ja liikuntavälineitä.
  • Kirjastossa voi myös viettää aikaa lukemista etsien, tietokoneella tai lehtiä lukien. Muistathan pitää turvavälit sekä henkilökuntaan että muihin asiakkaisiin.
  • Runsas e-aineisto on edelleen käytettävissäsi. Voit lainata äänikirjoja, e-kirjoja tai elokuvia kirjastokortillasi.

Tervetuloa kirjastoon!

Tags: