Prinssi

Jyllanti, kesä 1912. Pienen tanskalaiskylän rantaan ajautuu ruumisarkku, jossa makaa kuollut merimies. Kuka mies on ja mistä hän on tullut? Miten hän liittyy kylän menneisyyteen ja salaisuuksiin?

Tätä arvoitusta ryhtyy tutkimaan Malte-poika, joka on merenrantakylän täysihoitolassa viettämässä kesälomaansa.

Tanskalainen Ib Michael on matkustellut laajasti ja saanut teoksiinsa vaikutteita muun muassa Latinalaisen Amerikan maagisesta realismista. Tämä näkyy myös hänen romaanissaan Prinssi (1997), jossa lomittuvat arkipäiväinen ja taianomainen, nykypäivä ja menneisyys.

Kirjassa seurataan rinnakkain Malten ja arkussa makaavan merimiehen tarinoita. Myös näkökulma ja kertoja vaihtelevat. Välillä tapahtumia seurataan Malten silmin, välillä ääneen pääsee arvoituksellinen kaikkitietävä kertoja, joka tuntuu vapaasti siirtyvän henkilöstä, ajasta ja paikasta toiseen.

Maagisen realismin keinoin Prinssi-romaanista rakentuukin huikaisevan hieno kertomus lapsuuden maailmasta ja unelmista; laivoista, jäävuorista ja kohtalon erottamista rakastavaisista.

Prinssin lisäksi Ib Michaelilta on suomennettu romaanit Vaniljatyttö (1998), Kahdestoista ratsastaja (1999) ja Kirje kuulle (1999).