Routasisarukset

Kotimainen dystopia-romaani on harvinainen makupala.

Roudan sisarukset Utu ja Marras asuvat Laaksossa, jossa syntyvyyttä ja kuluttamista säännöstellään tiukasti. 2300-luvulla ihminen on jo lähes tuhonnut maapallon, ja Euroopan kaltaista aluetta asutetaan erilaisissa asutuskeskuksissa; on Laakso, Metsä, Taivas ja Meri.

Marras on jo karannut maalaisesta Laaksosta kaupunkimaisempaan Metsään, ja lopulta Utu seuraa veljeään yrittäen samalla selvittää biologisten vanhempiensa henkilöllisyyden.

Utulla on harvinainen kyky ymmärtää vanhoja, jo maan alle hautautuneita koneita. Tätä kykyään hän myös piilottelee parhaansa mukaan.

Juoni sekoittaa näppärästi vanhoja ennustuksia sekä uutta teknologiaa. Taivaassa esimerkiksi energia saadaan kuusta, ja viestejä lähetetään kämmenselän tatuoinnin avulla.

Vaikka kirja on luokiteltu nuortenkirjaksi, sopii se hyvin myös aikuiseen makuun. Kohderyhmä tulee esiin vain hieman yksinkertaisemmassa ja suoraviivaisemmassa kerronnassa, kun esimerkiksi päähenkilöiden tunteet kirjoitetaan auki eikä lukijalle jää kovin paljon pohdittavaa asian suhteen.

Routasisarukset on suunniteltu trilogiaksi, ja kirjan loppuessa lukija jää kyllä innokkaasti odottamaan sarja toista osaa.