Sarahs nyckel

Sarah vrider om nyckeln till garderoben där hennes yngre bror gömmer sig. Hon ska komma tillbaka snart, så fort som möjligt.

I Paris år 1942 gömmer Sarah, en 10-årig judisk flicka, sin yngre bror i garderoben strax innan familjen arresteras av den franska polisen i den ökända hopsamlingen av judiska familjer – Vél d’Hiv. Familjen förs bort och spärras in med ca 13 000 andra människor i sportanläggningen Vélodrome d’Hiver. Ångesten och paniken sprider sig, men det enda Sarah tänker på är att hon måste tillbaka och släppa ut sin bror.

I Paris 2002 ombeds journalisten Julia Jarmond skriva en artikel om Vél d’Hiv. Under sina efterforskningar träffar Julia på Sarahs historia och känner sig manad att ta reda på mer om flickan och vad som egentligen hände henne och hennes familj i Paris 1942. Allt eftersom Julia får reda på mer om Sarahs tragiska familjehistoria känner hon sig allt mer benägen att få veta hela sanningen om Sarahs öde.

Sarahs nyckel är en fiktiv berättelse som behandlar en mörk tid i Frankrikes historia. Det är en roman om utanförskap, skuld och hemlängtan, men samtidigt en roman om människans inre styrka och vikten av att inte glömma det som en gång varit.

Nyckelord: familjehemligheter, judeförföljelser, Frankrike,

Tags:

Review by: Marina Thursday, May 30, 2013