Sinun jälkeesi, Max

Siamilaisten kaksosten tarinassa sukelletaan 1900-luvun alun Eurooppaan. Kummajaisiksi kutsutuilla ja katsotuilla veljeksillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin sirkuselämä.

”Max ja Isaac syntyvät Saksassa siamilaisina kaksosina. He jakavat kaiken paitsi luonteen. He heräävät samasta vuoteesta, ajavat partansa samalla veitsellä ja rakastavat samoja naisia.”

1900-luvun alussa Saksassa syntyneet veljekset saavat kasvaa suhteellisen normaalin lapsuuden tätinsä hoivissa, kunnes elämä vie heidät sirkukseen ja kiertolaisiksi. Kaksoset ovat fyysisesti kiinni toisissaan, joten myös tunteet ja kokemukset jakaantuvat kahtia.

Esikoisromaanissa on hienoa ajankuvaa, ja Parkkinen onnistuu varsinkin 1920- ja 30-lukujen juhlahumua ja sirkusmaailmaa kuvatessaan. Lukukokemuksena tämä on hyvällä tavalla epäsuomalainen ja kovin eurooppalainen romaani.

Kirjan aiheesta voisi ehkä luulla, että se on lukukokemuksena jotenkin vastenmielinen tai inhottava, mutta se on kaikkea muuta. Ennen kaikkea Sinun jälkeesi, Max on kirja erilaisuudesta, yksinäisyydestä, kiintymyksestä ja rakkaudesta.

Leena Parkkisen esikoisromaani voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon vuonna 2009.