Själens osaliga längtan

”Nu hade Elspeth Noblin varit död i snart ett år, och hon började komma underfund med reglerna”

Då Elspeth dör har hon testamenterat hela sin egendom till sina två systerdöttrar, även om hon aldrig har träffat dem. I testementet finns dock ett krav: tvillingsystrarna måste bo självständigt ett helt år i Elspeths lägenhet innan de får ut arvet. Besök från någon annan i familjen är absolut förbjudet.

Väl i London flyttar de amerikanska tvillingsystrarna in i den stora våningen alldeles invid Highgate-kyrkogården och de lär så småningom känna Elspeths grannar. I lägenheten ovanför bor den trevlige korsordsskaparen Martin som lider av svåra tvångsstankar och i lägenheten under bor Elspeths älskare Robert som skriver på en avhandling om gravgården. Men tvillingsystrarna lär även känna Elspeth eftersom hon inte tycks vilja lämna vare sig jordelivet eller tvillingarna i fred. Familjehemligheter bubblar under ytan och ett avslöjande är nära.

Centralt i Själens osaliga längtan är staden London och speciellt gravgården Highgate. Författaren väver samman de olika personerna i berättelsen och utvecklar oanade relationer. Niffenegger får det ovanliga att verka vanligt i sin känsloladdade berättelse om kärlek och hemligheter, identitet och systerskap, såväl i livet som efter döden.

Nyckelord: Familjehemligheter, London, övernaturliga väsen

Tags:

Review by: Marina Friday, August 2, 2013