Ämnesområdena

Huvudbibliotekets material är placerat på de olika avdelningarna enligt sitt innehåll. På avdelningarna finns förutom böcker även tidskrifter, filmer och dokumentärer.

Litteratur och språk

Biblioteksklasserna: 04, 10.8, 80-89

Huvudbibliotekets andra våning, till vänster i den nya delen.

Klasserna för skönlitteratur omfattar dikter, romaner och tecknade serier. Skönlitteraturen är sorterad enligt språk.

Följande genrer har egna hyllor:

thrillers, scifi, fantasy, skräck, krig, jakt och humor.

Novellsamlingarna finns i romanhyllan och de är märkta med en orange ryggetikett.

Till litteraturvetenskapen hör bl.a. författarnas biografier, som är märkta med en blå ryggetikett. 

I hyllorna för språkvetenskap  finns bl.a. undervisningsmaterial för olika språk samt ordböcker. Namnböckerna (grå ryggetikett) har en egen hylla.

I ämnesområdet finns även ljudböcker, böcker med stor stil och lättlästa böcker.

Ämnesområdets hyllklasser och deras innehåll

04                 Essäer

10.8              Aforismer

80                 Skönlitteratur med blandat innehåll

81                 Folkdiktning

82                 Dikter

83                 Skådespel

84                 Romaner

85                 Tecknade serier

86                 Litteraturvetenskap

87–89          Språkvetenskap

 

Nyhetsområdet och tidningar

Huvudbibliotekets första våning, till vänster från entrén eller via ingången från Rådhusgatan och till höger från kaféet.

På avdelningen Nyhetsområdet och tidningar kan du läsa bibliotekets dagstidningar och allmänna tidskrifter. För läsning av e-tidningar finns skilda datorer med stora skärmar. Äldre nummer av tidskrifterna kan (förutom några undantag) lånas hem.

I Nyhetsområdet finns gamla lokala dagstidningar som mikrofilmer samt en läsapparat för dessa. Det lönar sig att reservera läsapparaten för mikrofilmer på förhand. Du kan reservera den genom att ringa till Nyhetsområdet (06-325 3588) eller besöka kundbetjäningsdisken på avdelningen. Läsapparaten kan också användas utan reservering om den är ledig.

Läsapparaten för mikrofilmer kan användas då Nyhetsområdet är öppet och personalen är på plats, det vill säga vardagar kl. 9-16 och söndagar kl. 12-15.

Länder och kulturer

Biblioteksklasserna: 11-17, 20-29, 40-49, 90-99

Huvudbibliotekets andra våning, vid trapporna och broarna i den nya delen.

Materialet i ämnesområdet Länder och kulturer behandlar ämnen inom de humanistiska vetenskaperna. Vi erbjuder böcker, tidskrifter och DVD-dokumentärer om filosofi, psykologi, religion, geografi, etnologi och historia.

Hos oss hittar du biografier, memoarer och böcker om släktforskning. Till vår samling hör också verk om paranormala fenomen, drömmar och astrologi.

Du kan planera dina resor med hjälp av våra resehandböcker, kartor och sjökort.

I våra vitriner ordnar vi utställningar som lyfter fram innehållet på vår avdelning och andra aktuella ämnen.

 

Samhälle och ekonomi

Biblioteksklasserna: 00-03, 05-07, 30-39, 69-69.35

Huvudbibliotekets andra våning, från trapporna och till höger över bron, i byggnadens gamla del.

Inom ämnesområdet finns litteratur och dokumentärfilmer om bl.a. politik, samhällsvetenskap, rättsvetenskap, ekonomi, marknadsföring, socialpolitik, pedagogik, försvar och kommunikation.

Naturvetenskap och teknik

Biblioteksklasserna: 50-59, 60-68, 69.6-69.71, 79

Huvudbibliotekets andra våning, till vänster från trapporna och över bron, i byggnadens gamla del.

Till ämnesområdet hör naturvetenskap, matematik, medicin, teknik, handarbete, sällskapsdjur, trädgårdsskötsel, kokböcker, inredning, idrott och motion samt spel.

På avdelningen finns också naturdokumentärer samt DVD- och CD-skivor om välmående.

Musik och konst

Biblioteksklasserna: 70-78

Huvudbibliotekets andra våning, från trapporna över bron till höger, i byggnadens gamla del.

Inom ämnesområdet för Musik och konst finns material om bildkonst, konsthistoria, arkitektur, fotografering, teaterkonst, filmhistoria samt musik.

Ämnesområdet bjuder på både informationstjänst och en mångsidig samling. I musiksamlingen finns förutom CD-skivor också DVD- och LP-skivor. Den omfattande notsamlingen omfattar både noter och instrumentskolor för olika instrument samt sångböcker. DVD-skivorna för karaoke har placerats i avdelningens tidningssal.

Den aktiva musikutövaren kan låna hörlurar och spela både elektriskt piano och elgitarr. På avdelningen finns också utrymme där man kan varva ner och lyssna på musik.

Ämnesområdet Musik och konst erbjuder också kunddatorer och här finns det tysta läsrummet Toivo, som man kan reservera.

Som bibliotekskund kan du ta del av två olika strömmande musiktjänster: Naxos Music Library, som erbjuder klassisk musik samt folkmusik och äldre blues- och jazzmusik och Naxos Music Library jazz, som består av tusentals skivor med jazzmusik från olika epoker. Du behöver ett bibliotekskort för att kunna använda dig av dessa tjänster.

 

Hembygdssamlingen Vasaensis

Hembygdssamlingen finns i huvudbibliotekets andra våning bredvid avdelningen Samhälle och ekonomi.

Om du har frågor som gäller hembygdssamlingen kan du vända dig till betjäningsdisken i andra våningen.

Till hembygdssamlingen samlas fr.o.m. år 2018 facklitteratur om Vasa samt skönlitterära verk som utspelar sig i Vasa. Till samlingen anskaffas även skönlitterära verk som är skrivna av författare födda i Vasa eller av författare som har levt en betydande del av sitt liv i staden. Utöver detta samlas också material inom specialområdena jägarrörelsen och språkbad. På avdelningen Musik och konst i huvudbiblioteket finns en samling verk av musiker från Vasa.

Fram till år 2018 fungerade Vasa stadsbibliotek som landskapsbibliotek för Österbotten. Under denna tid  samlades facklitteratur om hela området till hembygdssamlingen. Dessa verk ingår ännu som en del av hembygdssamlingen.

Eftersom vi vill bevara materialet även för kommande generationer, lånas det inte ut, utan kan bara läsas i biblioteket. Det lönar sig att fråga vid betjäningsdisken om det finns utlåningsexemplar av verken på huvudbibliotekets övriga avdelningar eller på filialbiblioteken.

I hembygdssamlingen finns litteratur om t.ex. områdets historia, kultur, natur, näringsliv och hembygdspersoner. Hembygdsavdelningen besöks ofta av personer som är intresserade av lokalhistoria och släktforskning. I samlingen finns nämligen telefonkataloger och adressböcker där det finns uppgifter om släkter och namn i Vasa, de äldsta katalogerna och adressböckerna är ända från slutet av 1800-talet.

I samma utrymme som hembygdssamlingen finns flera lugna läsplatser och bordsgrupper för t.ex. grupparbete.