Utrustning

I biblioteket kan du använda datorer, skriva ut dokument, skanna och kopiera. Du kan också lyssna på musik, spela digitalpiano eller elgitarr samt digitalisera VHS-kassetter till DVD-skivor.

Kunddatorer

Kunddatorer finns i huvudbiblioteket och alla filialer förutom Merikart bibliotek.

Bibliotekets kunddatorer fungerar med operativsystemet Google Chrome OS, som är lätt att använda och erbjuder smidig tillgång till tjänster på webben. Principen för Chrome-maskinerna är att alla tjänster och applikationer är tillgängliga på webben.

På kunddatorerna kan du använda webbläsaren Chrome, skapa och redigera dokument, använda molntjänster och USB-minne, skriva ut, titta eller lyssna på filer.

Anvisningar

Bärbara datorer till utlåning

I huvudbiblioteket samt Variska och Sunnanvik bibliotek finns bärbara datorer till utlåning.

De bärbara datorerna lånas med bibliotekskortet vid betjäningsdisken. Datorerna kan användas bara i bibliotekets utrymmen och lånetiden är max 4 timmar per gång. Den bärbara datorn startar då du öppnar locket och trycker på strömknappen. Då du vill avsluta anvädningen, loggar du ut, stänger locket och returnerar datorn till personalen.

Om datorn inte returneras, skickas en påminnelse och räkning till låntagaren. Detta motsvarar förfarandet för annat oreturnerat material. Datorns ersättningspris är 322,40 €.

Datorer för läsning av e-tidningar

Datorer med större skärmar som är avsedda för läsning av e-tidningar finns i huvudbibliotekets Nyhetsområde samt i filialerna.

Trådlöst nätverk

Gratis, trådlöst nätverk finns till kundernas förfogande i alla bibliotek förutom Merikart bibliotek.

Inloggning till det trådlösa nätverket:

Logga in på det trådlösa nätverket som vaasa-guest, kontrollera att din dator har aktiverat inställningarna för automatiskt nätverk.

Öppna webbläsaren, som för dig vidare till inloggningssidan.

Be att få användarkod och lösenord av bibliotekets personal, koderna byts ut varje dag.

Utskrift

I de flesta biblioteken kan du skriva ut dokument från kunddatorerna. Personalen ger mera information. I Träffpunkt Huudi finns ingen utskriftmöjlighet. I Sundom och Lillkyro bibliotek kan man skriva ut dokument då personalen är på plats. Avgift enligt bibliotekets prislista.

Skanning

Du kan skanna dokument i huvudbibliotekets nedre aula. I Sundom och Lillkyro bibliotek kan man skanna dokument då personalen är på plats.  Avgift enligt bibliotekets prislista.

Kopiering

I de flesta biblioteken finns svartvit kopieringsmaskin till kundernas förfogande. Kopieringsavgift enligt bibliotekets prislista.

I huvudbibliotekets nedre aula finns en självbetjäningskopieringsmaskin. Denna fungerar med ett kort med möjlighet till närfältskommunikation eller ett klistermärke för kopiering.

Om du har ett Waltti-resekort, kan du använda detta eller alternativt köpa ett klistermärke för kopiering till ditt bibliotekskort vid Infodisken. I huvudbibliotekets Infodisk laddas kopieringskortet med den summa du önskar. Kolla kopiornas och klistermärkens pris i bibliotekets prislista.

Sätt ditt kopieringskort i kopieringsmaskinens kortläsare, varefter du kan använda den. Välj vad du vill kopiera och tryck på startknappen. Saldot som laddats på kopieringskortet minskar enligt hur många kopior som tas.  Logga ut.

3D-printer

Alla kunder, som gått bibliotekets användarkurs i 3D-printing, kan boka och använda printern. Vi strävar till att arrangera kurser varje månad. Information om kommande kurser hittar du på bibliotekers webbsida och Facebook.

Biblioteket uppbär en avgift som täcker material och service, 0,40€ per timme. Endast bibliotekets eget material används i printern. Vid printern finns en dator, där du kan förbereda STL-filen du har med dig för printning.

3D-printern kan reserveras och användas under huvudbibliotekets öppettider.

Läsapparat för mikrofilmer och –kort

I huvudbibliotekets Nyhetsområde och tidningar finns mikrofilmade dagstidningar, som du kan läsa och skriva ut i mikrofilmsrummet.

Det lönar sig att reservera läsapparaten för mikrofilmer på förhand. Du kan reservera den genom att ringa till Nyhetsområdet (06-325 3588) eller besöka kundbetjäningsdisken på avdelningen. Läsapparaten kan också användas utan reservering om den är ledig. Läsapparaten för mikrofilmer kan användas då Nyhetsområdet är öppet och personalen är på plats, det vill säga vardagar kl. 9-16 och söndagar kl. 12-15.

Idrottsredskap

Från biblioteket kan du låna följande motionsredskap: badmintonset, balansdyna, frisbee, gångstavar, kettlebell, petanque, stegmätare, träningsband, volleyboll och gymnastikkassen. Gymnastikkassen innehåller följande: olika långa hopprep, instruktionshäfte för hopprepslekar (på finska), QR-koder för t.ex. QR-kodsorientering, bildkort för lätta parakrobatiövningar, instruktionshäfte för familjemotion (på finska), gymnastikpass för skolorna (på finska).

Motionsredskap kan också sökas på webbiblioteket med ordet ”idrottsredskap”.

Också från Lillkyro meröppna bibliotek kan man låna idrottsredskap när personalen är närvarande.

Cyklar

På huvudbiblioteket utlånas tre stycken 3-växlade cyklar, inklusive hjälm, behändiga att röra sig i staden med. Cyklarna lånas med bibliotekskortet och de kan lånas under tiden 2.5–30.9. Man kan  låna cyklarna för en dag åt gången från huvudbibliotekets info, dit de också returneras.

Digitalpiano

På huvudbibliotekets Musik och konst-avdelning kan du spela digitalpiano, hörlurarna lånas vid avdelningens betjäningsdisk.

Elgitarr

På huvudbibliotekets Musik och konst-avdelning finns elgitarr och förstärkare till kundernas förfogande. Du kan spela på gitarren i bibliotekets utrymmen. Gitarren och hörlurarna lånas med ditt bibliotekskort vid avdelningens betjäningsdisk. Vasa stadsbibliotek har fått gitarren och förstärkaren som en donation av musikaffär Pihlajamaan Musiikki.

Bokningar: Musik och konst-avdelningen, tfn 06 325 3565.

Lyssna på musik  

På huvudbibliotekets Musik och konst-avdelning kan du lyssna på CD- och LP-skivor, hörlurarna lånas vid avdelningens betjäningsdisk. På huvudbibliotekets barnavdelning kan du lyssna på CD-skivor, hörlurarna lånas vid avdelningens betjäningsdisk.

Laddning av mobilapparater

I huvudbibliotekets nedre aula finns Vasa elektriskas laddningsstation för olika mobilapparater. Nyckeln till denna fås i Infodisken.