Feasta Clubi: Dr. Helander & Mika Railo

Arrangemang

Arrangemanget har redan varit

26 september torsdag 2019
26 september torsdag 2019
2019-09-26 till 2019-09-26.
Plats Huvudbiblioteket

Namnet på Dr. Helanders (sång, gitarr) och Mika Railos (kontrabas) repertoar har sitt ursprung i de somriga landskapen i Helanders ungdom, ”Kyro älvs delta” i Kurikka, där sydliga Kauhajoki och Jalasjoki som kommer längre österifrån innan de förenas till Kyro älv bildar ett triangulärt område som påminner om Mississippi.

Den första skivan Big Cold Beer från år 1994 (Bluelight Records) av Dr. Helander (Ilkka Helander), som har gjort många bluesskivor under sin karriär, bestod främst av lånade låtar, men de senare fem albumen bestod huvudsakligen av originalmaterial. Den nyaste bandskivan Dr. Helander & Third Ward - Meat Grindin’ Business släpptes av Bluelight Records förra året och utsågs i en kritikeromröstning till årets bästa inhemska bluesskiva. I samband med den föregående, helt akustiska skivan Country Boy (Bluelight) började Helanders samarbete med kontrabasisten Mika Railo.

Mika Railo är en musiker av världsklass med rockabillybakgrund. Han arbetar på bolaget Bluelight och har varit med och producerat skivor av internationella toppartister som spelar 50-tals rock’n’roll samt varit musiker i många band. Railos rötter finns vid Kymmene älvens delta som påminner om Mississippi River Delta i New Orleans, så duon står stadigt i rotmusiktraditionens mylla.

Duons repertoar består både av klassiskt bluesmaterial, där det glimtar till av namn inom lantlig blues och Chicago-blues, t.ex. Lightnin’ Hopkins, Charley Patton, Muddy Waters, Howlin’ Wolf, och av egna låtar, som dock följer samma linje. Kombinationen

Duons repertoar består både av klassiskt bluesmaterial, där det glimtar till av namn inom lantlig blues och Chicago-blues, t.ex. Lightnin’ Hopkins, Charley Patton, Muddy Waters, Howlin’ Wolf, och av egna låtar, som dock följer samma linje. Kombinationen av en basist med rockabillybakgrund och en bluesgitarrist resulterar i en delikat och underhållande soppa, där man bland annat kan höra hur gammal lantlig blues på ett naturligt sätt går över till rock & roll.