Avvikande praxis i biblioteken 31.8–31.12.2020 (uppdaterat 9.10)

Situationen förändras hela tiden och det kan komma snabba förändringar i bibliotekens öppettider eller praxis. Följ med bibliotekets information – tillsammans gör vi biblioteket till en trygg plats att besöka!

Allmänt:

• Vi rekommenderar att du använder ansiktsmask då du besöker biblioteket eller bokbussen. Rekommendationen gäller alla kunder som är över 15 år. Även biliotekets personal använder ansiktsmask.
  • Kom ihåg säkerhetsavståndet på 1-2 meter till andra kunder och personalen.
  • Den starka rekommendationen om användning av ansiktsmask är ett komplement till de befintliga säkerhetsråden. Det är fortfarande viktigt med noggrann handhygien, att man stannar hemma om man är sjuk och gör coronatest om man får symptom. Kom ihåg att hosta eller nysa i ärmen.
  • Sköt om din handhygien antingen genom att tvätta händerna på toaletten eller genom att använda handdesinfektionsmedel, som finns tillgängligt i biblioteket.
  • Uträtta dina ärenden i biblioteket snabbt. Undvik köbildning och ta i beaktande säkerhetsavståndet.
  • Vi rekommenderar betalning med kort, så vi önskar att du betalar med kort, inte med kontanter.
  • I biblioteken har föremål, som många rör vid tagits ur användning, t.ex. leksaker, pussel och brädspel för barn.

Förnyande och återlämning av lån

• Tills vidare är det möjligt att förnya ett lån fler än 5 gånger om verket inte är reserverat. Du kan själv förnya lånet i webbiblioteket 5 gånger, kontakta därefter biblioteket om du vill förnya lånet ytterligare. Kontakta även biblioteket om du vill förnya ett snabblån.
  • Reserverat material kan inte förnyas utan måste återlämnas.
  • Huvudbibliotekets återlämningslucka är tills vidare öppen även under bibliotekets öppettider. På det här sättet kan du återlämna dina lån utan att gå in i biblioteket.
  • Försök att uträtta dina ärenden i biblioteket snabbt så att köer kan undvikas. Kom ihåg att hålla säkerhetsavståndet till andra kunder och personalen.

Lokaler och apparater:

• Bibliotekets läsplatser är inte i bruk under tiden 5-31.10.
  • Läsrummet Toivo i huvudbiblioteket är inte i bruk under tiden 5-31.10.
  • Läsplatsernas antal i Nyhetsområdet och tidningsläsesalarna har minskats.
  • Biblioteket tar tillsvidare inte emot gruppbesök.
  • Tillsvidare kan endast två personer åt gången besöka bokbussen.
  • Kunddatorernas placering har ändrats så att du kan hålla distans till andra kunder. Bredvid datorerna finns handdesinfektionsmedel. Kom ihåg att desinficera händerna innan du använder datorn.
  • Kunderna använder alla apparater självständigt. Plexiglas har monterats vid kundservicediskarna, kundbetjäningen sker bakom plexiglaset. Det är inte möjligt att få personlig närservice.
  • Bredvid låneautomaterna finns handdesinfektionsmedel. Kom ihåg att desinficera händerna innan du använder automaten.
  • Huvudbibliotekets kopieringsmaskin/skanner är inte i bruk. Det är möjligt att skriva ut från datorerna.
  • Huvudbibliotekets digitalpiano och elgitarr är inte i bruk och hörlurar kan inte lånas.
  • Träffpunkt Huudis mötesrum kan inte bokas.
  • Spelrummet Pessi på huvudbibliotekets barn- och ungdomsavdelning är ur bruk tills vidare.

Dessa tjänster kan användas:

• Utställningar ordnas igen från och med 31.8.
  • Under hösten ordnas evenemang, men med begränsat antal deltagare. Till en del evenemang krävs förhandsanmälan för att man skall kunna begränsa deltagarantalet. För att kunna göra eventuell smittspårning samlas kontaktuppgifterna in för de personer som deltar i evenemangen. Uppgifterna sparas i 14 dygn och de används inte för andra syften. Se bibliotekets dataskyddsbeskrivning
  • Böcker kan lämnas i bibliotekets bokbytarhylla och man kan ta läsbart med sig från hyllan.
  • Huvudbibliotekets mötesutrymme Essä och Makerspace kan bokas och användas igen. Essä kan bokas för högst 10 personer åt gången.
  • I Venny kan man ordna evenemang för högst 20 personer. Se bibliotekets lokaler.
  • Läsapparaten för mikrofilmer kan reserveras och användas vardagar kl. 10.00-12.00 och 13.00-15.00. Reservera mikrofilmsrummet genom att ringa till Nyhetsområdet (06-325 3588). Endast en person åt gången får vistas i rummet.
  • Sagorummet Illusia på huvudbibliotekets barn- och ungdomsavdelning är igen öppet. Vänligen kom ihåg att enbart en familj/ett sällskap åt gången får vistas i rummet

Vad kan du göra i biblioteket?

• Välkommen att låna! Till ditt förfogande står en stor samling böcker, filmer, tidningar, musik och motionsredskap. Lån kan förnyas 5 gånger och hämttiden för reserverat material är 7 dagar.
  • Det omfattande e-materialet står fortsättningsvis till ditt förfogande. Du kan låna ljudböcker, e-böcker eller filmer med ditt bibliotekskort.
  • Välkommen till biblioteket!

den 27 augusti 2020