På nätet finns mycket att läsa, lyssna till och titta på (uppdaterat 3.4.)

Fastän biblioteken är stängda, kan Vasa stadsbibliotek erbjuda sina kunder material att läsa, lyssna till och titta på i form av e-material. Du behöver bara ett bibliotekskort och en PIN-kod för att kunna låna dessa.

Finskspråkiga och finlandssvenska e-böcker och ljudböcker finns i Ellibs-tjänsten och rikssvenska dito finns i Elib-tjänsten. Båda tjänsterna har också e-material på övriga språk, så som engelska.

Filmer kan du låna och titta på i Viddla-tjänsten. I Viddla finns över 350 filmer, allt från klassiker och nyheter till dokumentärer och barnfilmer.

I Naxos music Library kan du lyssna till klassisk musik. Onlinebiblioteket för klassisk musik har publikationer från över 800 olika skivmärken. Naxos Music Library Jazz igen erbjuder jazzmusik från olika tidsepoker.

Internationella tidningar kan du läsa även hemma via tjänsten PressReader. Denna tjänst ger dig tillgång till tidningar och tidskrifter på flera olika språk från över 100 länder.

Ta kontakt med biblioteket, om du inte kan logga in till dessa tjänster eller behöver hjälp för att kunna använda dem. Du kan ringa till biblioteket under vardagar kl. 10-15 så länge biblioteket är stängt.

Du behöver en PIN-kod för att låna och använda e-material. Tidigare har du kunnat byta PIN-kod endast genom att besöka biblioteket personligen. Nu kan du också byta PIN-koden själv i webbiblioteket.

Fritt tillgängligt material på nätet

Via Vasa kultur- och bibliotekstjänsters egen Youtube-kanal kan du se inspelningar från våra författarbesök och musikevenemang.

På sidan biblioteken.fi har man sammanställt litteraturtjänster, via vilka man gratis kan läsa böcker i olika digitala versioner.

Yle Arena erbjuder inhemska filmer, kvalitetsdokumentärer samt inhemsk och utländsk drama för tittare i alla åldrar. I Arena finns också hörspel och ljudböcker för alla åldersgrupper.

I Elonet-tjänsten kan du avgiftsfritt se på de spelfilmer Nationella audiovisuella institutet (KAVI) erbjuder.  Spelfilmernas antal är ca 225 och därtill finns nästan 2000 andra filmer.

På sidan Open Culture finns hundratals fritt tillgängliga e-böcker, e-ljudböcker, språkkurser samt också filmer. E-böckerna och e-ljudböckerna består till största delen av klassiker. Tjänsten är på engelska.

Finna.fi är en söktjänst där du hittar material från finländska arkiv, bibliotek och museer. Utöver den nationella söktjänsten har innehållsleverantörerna egna Finna-sidor.

Njut av kulturskatter hemma i soffan. I den riksomfattande söktjänsten Finna.fi hittar du ett stort utbud av kulturupplevelser som du kan njuta av virtuellt.

För barn

Tjänsten Lukulumo kan användas avgiftsfritt under 30 dagar. I Lukulumo finns hundratals böcker på finska. Många av dem finns inlästa på olika språk, du kan lyssna på böckerna på upp till 45 olika språk.

Polyglutt Inläsningstjänst öppnar upp Polyglutt för alla barn och elever. Inläsningstjänst se till att alla kan nyttja tiden till att läsa och lyssna på bra, kvalitativ litteratur!

Tjänsten Iltasatu är ett elektroniskt forum för barnsagor. Tjänsten innehåller både klassiska sagor och nyare barnlitteratur på finska.

Children’s library innehåller barnlitteratur på flera olika språk.

Sanomapro har lanserat en tjänst, som erbjuder digitala övningsuppgifter som skoleleverna kan använda som stöd i distansstudierna.

Amazon Audible erbjuder gratis böcker åt barn och ungdomar under coronavirusepidemin. I Audible finns ljudböcker på sex olika språk: engelska, tyska, franska, spanska, italienska och kinesiska.

YLE Lilla tvåan radios 100 lastenlaulua (100 barnsånger).  Lilla tvåan samlade på Arenan på nytt arrangerade kända barnsånger tolkade av olika artister.

British Library Online Collection: Playtimes - musik och barnramsor på engelska

Musik

Musiikkikirjastot.fi har på sin sida samlat en omfattande samling på musik som man kan lyssna på via nätet

Helsingfors stad har publicerat musikinspelningar med bland annat konserter av Helsingfors stadsorkester

YLE Arenans parhaat musiikkidokumentit  (bäst musikdokument)

Obs!  Tjänsterna kan vara överbelastade på grund av många samtida användare. Om tjänsten inte öppnas, försök på nytt litet senare.

den 18 mars 2020