Hästmannen

I Råskog, på det småländska höglandet, lever Stig-Anders ensam på familjegården. Med sina älskade hästar brukar han jorden enligt gamla metoder.

Som i en värld från en annan tid bor den säregne mannen Stig-Anders tillsammans med sina kor och de tre ”flickera”, ardennerhästarna, i en liten by långt uppe i skogen. Traktorer och andra nymodigheter har ingen plats på Stig-Anders gård, han lever i sin egen takt utan stress och planering. 

Hela Stig-Anders liv kretsar kring de tre ardennerhästarna, hans ögonstenar. Hästarna Sally, Lina och Mona är ljuset i hans liv och utan dem finns det inget att leva för. Trots att Stig-Anders gör allt för sina hästar finns det ett överliggande hot om att han inte får ha dem kvar. Hemma på gården jobbar Stig-Anders hårt för att få vardagen att gå runt och han använder sig av samma arbetsmetoder som han lärt sig av sina förfäder.

I Hästmannen får vi följa en bonde som älskar sina hästar och sköter sin gård på ett sätt som idag inte är alltför vanligt. Han lever i och med naturen på ett sätt som kan ses som ålderdomligt och främmande för många. I boken skildras Stig-Anders liv i med- och motgångar med såväl text som många färgsprakande bilder. 

Hästmannen finns även som dokumentärfilm med samma namn.