Se till mig som liten är

Korkea-ahos debutroman fick hedersomnämnandet i Söderströms thrillertävling men är snarare en uppväxtroman mer än någonting annat.

23-årige Kasper arbetar som truckförare på ett lager i Jakobstadstrakten och upplever den första stora ungdomskärleken med 17-åriga Lina som fortfarande går i skolan. Linas mamma är strängt frikyrkligt religiös och blir redan i berättelsens början inlagd på mentalsjukhus på grund av sina religiösa vanföreställningar. I samma veva märker Kasper att Linas egen oskuldsfulla tro på Gud börjar bli skrämmande lik moderns.

Samtidigt som Kasper oroar sig för sin flickvän lider han själv av skuldkänslor från tragiska händelser i sin barndom. Skulden hänger över honom som ett allseende öga i form av den lilla röda standbylampan på teven eller den blinkande röda lampan i toppen på nejdens tevemast. Ibland är det inte bra att bli sedd.

Korkea-ahos debutroman fick hedersomnämnandet i Söderströms thrillertävling men är snarare en uppväxtroman mer än någonting annat. Den handlar om den första kärleken, om att stiga in i vuxenlivet, om att bli sjuk av sin tro på Gud, om Österbotten, om skuld, skam och att förlåta sig själv och andra.