Vägen

Pappans och sonens tröstlösa vandring i en ödelagd värld innehåller också hopp.

”Vägen” skrevs 2006 av den amerikanske författaren Cormac McCarthy och är hans tionde roman (sv. övers. 2008). McCarthy fick Pulitzer-priset för romanen. Vägen är en bok, som ser tunn ut, men den är i själva verket en ganska tung läsupplevelse. Läsningen lönar sig dock. Läsaren belönas inte bara i slutet av boken utan under hela resans gång.

Pappan och sonen rör sig i ett tröstlöst, förstört land och söker efter vad som helst som duger att äta och klä sig i. På vägen måste de akta sig för andra kringströvande människor, onda människor, som rör sig i grupper och som hunger och elände har fört tillbaka till djurens nivå. Boken är ingen actionberättelse, utan en historia om pappans och sonens förhållande under extrema förhållanden.

Boken förtäljer inte vad som orsakat människans undergång. Orsaken kan man bara gissa sig till av den av eld förstörda naturen och den aska som regnar ned över allt. Bokens språk är enkelt, men på samma gång vackert.

Boken har filmatiserats 2009, men jag rekommenderar att man läser boken innan man ser filmen. Själv såg jag på filmen direkt efter att jag läst boken, men filmen kändes litet tam efter läsupplevelsen.

Flera av McCarthys böcker har översatts till svenska, bl.a. No country for old men (på svenska 2009) och Blodets meridian (på svenska 2010). No country for old men har också filmatiserats.

 

Taggar:

Tipsat av: Mimosa den 23 oktober 2012