Teemestarin kirja

Dystooppinen kuvaus tulevaisuudesta, jolloin vesi on harvinainen luonnonvara.

Maailmasta on loppumassa vesi. Ihmiskunta on käynyt läpi nimeltä mainitsemattoman katastrofin, ja ihmiset sinnittelevät veden vähyyden ja sen säännöstelyä hallitsevan diktatuurin vallan alla.

Nuori Noria on teemestareiden sukua, ja pian on hänen vuoronsa ottaa vastaan täysivaltaisen teemestarin arvo – ja edeltäjiensä tarkkaan varjelema salaisuus.

”En ole uskaltanut käydä lähteellä seitsemään viikkoon. Eilen avasin vesihanan talossa ja pitelin vesileilin suuta sen metallia vasten. Puhuin sille kauniisti ja puhuin sille rumasti ja saatoin huutaa ja itkeäkin, mutta vettä ei liikuta ihmisten murheet. Se virtaa vauhtiaan hidastamatta tai kiihdyttämättä maan pimeydessä, siellä missä vain kivet kuulevat.”

Vain kaatopaikoille hautautunut teknologia ja teemestarien sukupolvien ajan pitämät päiväkirjat muistuttavat entisistä ajoista. Aikana, jona veden kätkeminen on rikoksista pahin, sotilasvallan katseet kiinnittyvät väistämättä teemestarin taloon.

Kiehtova teos soveltuu luettavaksi niin nuorille kuin aikuisillekin.

Kirja on Itärannan esikoisteos, jonka käsikirjoitus voitti Teos-kustantamon fantasia- ja scifikirjoituskilpailun vuonna 2011. Marraskuussa 2012 Itäranta sai teoksestaan myös Kalevi Jäntin palkinnon. Suuri amerikkalainen kustantamo HarperCollins julkaisee romaanin englanniksi Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Australiassa keväällä 2014.