Teräs

Kiihkeätunnelmainen kahden nuoren tytön kasvutarina terästehtaan varjossa

Toscanalainen rannikkokaupunki Piombino elää terästeollisuudesta. Paikkakunnan miehet ovat jo sukupolvien ajan tehneet raskasta, vaarallista, likaista ja huonosti palkattua tehdastyötä. Masuuneja kuitenkin lopetetaan kiihtyvällä tahdilla ja väkeä pannaan pihalle terästeollisuuden siirtyessä halvempiin maihin. Mutta vielä Piombinon miehet siirtyvät suoraan koulun penkiltä metallihommiin.

Terästeollisuuden työläisten tarpeisiin on rakennettu isoja vuokrakasarmeja. Huonosti äänieristetyissä asunnoissa tiedetään ja seurataan naapurienkin asioita. Kirjan päähenkilöitä ovat kolmetoistavuotiaat naisiksi kasvamassa olevat Anna ja Francesca. Molemmilla on erilailla hankalat kotiolot ja tytöt turvaavat toisiinsa kaikessa.

Kirjassa kuvataan lumoavasti kuumaa kesää vuokrakasarmeilla, nuorten miesten uhoa ja teinityttöjen keimailua. Vapaa-aikana juodaan, ajetaan lujaa, käytetään huumeita tai uidaan roskaisella uimarannalla, jota ei siivota kuten turisteille tarkoitettuja rantoja. Suurin osa perheiden äideistä on kotirouvia ja isät ja veljet valvovat työnsä jälkeen tyttäriensä ja sisartensa siveyttä. Nuoret tytöt puolestaan tiedostavat hyvin oman viehätysvoimansa ja sen vaikutuksen miehiin.

Annan ja Francescan ystävyys alkaa muuttua poikien astuttua mukaan kuvioihin ja mustasukkaisuus ja väärin ymmärretyt tunteet vieraannuttavat ystävyksiä toisistaan. Lukupäätä omaava Anna jatkaa syksyllä lukioon ja Francesca ammattikouluun ja tämäkin ero koettelee ystävyyttä. Kolmantena päähenkilönä tarinassa voidaan pitää Annan komeaa isoveljeä Alessiota. Alessio haaveilee autoista ja tietystä tytöstä mutta todellisuus tulikuuman terästehdasvuoron jälkeen on yleensä toista.

Kirja on tunnelmaltaan hienosti kirjoitettu, kesäpäivien kuumuuteen ja hikisyyteen voi eläytyä. Henkilöhahmot ovat aitoja ja tarina etenee vahvasti eteenpäin.