The Iconic Photographs

Yhdysvaltalainen Steve McCurry on matkustanut jo kolmen vuosikymmenen ajan maailman kaukaisimmissa kolkissa ja sotarintamilla valokuvaamassa sodan inhimillisiä kärsimyksiä.

Helsingin Taidehallissa avautuu 1.6. Steve McCurryn valokuvien suurnäyttely.

McCurryn informatiiviset ja dokumentaariset valokuvat ovat kuvajournalismia parhaimmillaan. Kuvien sommittelu ja pursuileva värienkäyttö on poikkeuksellisen taidokasta. The Iconic Photography -kirjan kannessa kashmirilainen kukkakauppias soutaa kukkien täyttämässä veneessä yli sinisen veden.

Kirjan kuvissa kohtaa ihmisiä töissään ja askareissaan, kalastamassa, myymässä hedelmiä, rukoilemassa. Valokuvaaja on onnistunut vangitsemaan kuvattavien lasten kasvoille tuttuja ilmeitä; murheellisia, uteliaita, kysyviä kasvoja, kyyneleisiä silmiä. Valokuvaaja on kertonut, että hän etsii sellaisia hetkiä, joissa ihminen pudottaa naamionsa ja paljastaa sielunsa ja ihmisen kokemukset heijastuvat hänen kasvoistaan.

Steve McCurryn valokuvissa on tallennettuna  ihmisten elämäntarinoita ja kokemuksia.  Joku on sanonut, että kuvat nähtyään on kuin olisi juuri nähnyt koko maailman.