Tie

Isän ja pojan lohduton matka maailmanlopun maisemissa sisältää myös toivoa.

Tie

By: McCarthy, Cormac
Language: Finnish
Published: 2008
Borrow me!
XTie on yhdysvaltalaisen kirjailijan Cormac McCarthyn kymmenes romaani vuodelta 2006 (suom. 2008). McCarthy sai kirjasta Pulitzer-palkinnon. Tie on kirja, joka näyttää ohuelta, mutta on itse asiassa melko raskas lukukokemus. Kokemus kuitenkin kannattaa ja palkitsee lukijan, ei vain kirjan lopussa vaan koko kirjan ajan.

Isä ja nuori poika kulkevat lohduttomassa, tuhoutuneessa maassa etsien mitä tahansa käyttökelpoista syötävää tai päälle pantavaa. Tiellä on varottava vaeltavia muita ihmisiä, joukoissa kulkevia pahoja, jotka nälkä ja kurjuus ovat taannuttaneet eläimen tasolle. Mikään toimintakertomus kirja ei kuitenkaan ole, vaan tarina isän ja pojan suhteesta äärimmäisissä olosuhteissa.

Kirjassa ei kerrota, mikä ihmiskunnan tuhon on aiheuttanut. Syytä voi vain arvailla palamalla tuhoutuneesta luonnosta ja kaiken ylle satavasta tuhkasta. Kirjan kieli on todella yksinkertaista, mutta samalla kaunista.

Kirjasta on tehty myös elokuva vuonna 2009, mutta suosittelen lukemaan kirjan ennen elokuvaa. Itse katsoin elokuvan heti kirjan lukemisen jälkeen, mutta elokuva jäi hieman vaisuksi kirjan vaikuttavuuden jäljiltä.

Tien lisäksi McCarthylta on suomennettu kaksi muuta kirjaa, Matka toiseen maailmaan (suom. 1995) sekä Menetetty maa (suom. 2006). Jälkimmäisestä on myös tehty elokuvaversio.