Tsaarin tytär

Tsaarin tytär on hieno historiallinen romaani, jonka tapahtumat sijoittuvat Venäjän tsaariperheen viimeisiin vuosikymmeniin ennen vallankumousta 1917

Kirja pohjaa osin todellisiin tapahtumiin, osa tapahtumista ja henkilöistä on kirjailijan mielikuvituksen tuotetta.

Kirjan kertoja on Romanovien viisilapsisen perheen toiseksi vanhin tytär Tatjana (Tanja). Romaanissa kerrotaan Tanjan lapsuudesta loisteliaassa hovissa; matkoista, tanssiaisista ja muista huvituksista. Taustalla perheen elämää varjostaa ensin kruununperijä Aleksein vakava sairaus, jota lääkärit eivät voi parantaa. Tanjan kasvaessa politiikan ja sotien seuraaminen saa enemmän tilaa kirjassa. Tanja törmää myös työläisten huononeviin oloihin ja saa seurata vallankumouksellisen ilmapiirin leviämistä Pietariin.

Romaanissa kuvataan myös Tanjan sisarusten ja vanhempien, tsaari Nikolai II:sen ja tsaaritar Aleksandran elämää. Sairaalloinen äiti ja heikko isä turvautuvat varsinkin Aleksein taudin hoidossa kansan vihaamaan Rasputiniin. Rasputinin valta hovissa kohtasi kansan keskuudessa suurta vastarintaa ja johti osaltaan tsaarin vallan murenemiseen. Tanjan kasvaessa myös  romantiikkaa tulee mukaan kertomukseen erilaisten kosijoiden ja rakastajien myötä.

Romaanin loppupuolella seurataan historian kulkua ja vallankumouksen jälkeen tsaariperhe vangitaan ja lähetetään Siperiaan kotiarestiin. Loppuratkaisussa poiketaan historiankirjoituksesta ja Tanjan elämä saa uuden suunnan.