Utrustning

Avvikande praxis i biblioteket tills vidare.

I biblioteket kan du använda datorer, skriva ut dokument, skanna och kopiera. Du kan också lyssna på musik, spela digitalpiano eller elgitarr.  

Kunddatorer finns i huvudbiblioteket och alla filialer förutom Merikart bibliotek.

Bibliotekets kunddatorer fungerar med operativsystemet Google Chrome OS, som är lätt att använda och erbjuder smidig tillgång till tjänster på webben. Principen för Chrome-maskinerna är att alla tjänster och applikationer är tillgängliga på webben.

På kunddatorerna kan du använda webbläsaren Chrome, skapa och redigera dokument, använda molntjänster och USB-minne, skriva ut, titta eller lyssna på filer.

Anvisningar

Bärbara datorer till utlåning

I huvudbiblioteket samt Variska och Sunnanvik bibliotek finns bärbara datorer till utlåning.

De bärbara datorerna lånas med bibliotekskortet vid betjäningsdisken. Datorerna kan användas bara i bibliotekets utrymmen och lånetiden är max 4 timmar per gång. Den bärbara datorn startar då du öppnar locket och trycker på strömknappen. Då du vill avsluta anvädningen, loggar du ut, stänger locket och returnerar datorn till personalen.

Om datorn inte returneras, skickas en påminnelse och räkning till låntagaren. Detta motsvarar förfarandet för annat oreturnerat material. Datorns ersättningspris är 322,40 €.

Datorer för läsning av e-tidningar

Datorer med större skärmar som är avsedda för läsning av e-tidningar finns i huvudbibliotekets Nyhetsområde samt i filialerna.

Trådlöst nätverk

Gratis, trådlöst nätverk finns till kundernas förfogande i alla bibliotek förutom Merikart bibliotek.

Inloggning till det trådlösa nätverket:

Logga in på det trådlösa nätverket som vaasa-guest, kontrollera att din dator har aktiverat inställningarna för automatiskt nätverk.

Öppna webbläsaren, som för dig vidare till inloggningssidan.

Be att få användarkod och lösenord av bibliotekets personal, koderna är i kraft en månad åt gången.

Utskrift

I de flesta biblioteken kan du skriva ut dokument från kunddatorerna. Personalen ger mera information. I Träffpunkt Huudi finns ingen utskriftmöjlighet. I Sundom och Lillkyro bibliotek kan man skriva ut dokument då personalen är på plats. Avgift enligt bibliotekets prislista.

Skanning

Du kan skanna dokument i huvudbibliotekets nedre aula. I Sundom och Lillkyro bibliotek kan man skanna dokument då personalen är på plats.  Avgift enligt bibliotekets prislista.

Kopiering

I de flesta biblioteken finns svartvit kopieringsmaskin till kundernas förfogande. Kopieringsavgift enligt bibliotekets prislista.

I huvudbibliotekets nedre aula finns en självbetjäningskopieringsmaskin. Denna fungerar med ett kort med möjlighet till närfältskommunikation eller ett klistermärke för kopiering.

Om du har ett Waltti-resekort, kan du använda detta eller alternativt köpa ett klistermärke för kopiering till ditt bibliotekskort vid Infodisken. I huvudbibliotekets Infodisk laddas kopieringskortet med den summa du önskar. Kolla kopiornas och klistermärkens pris i bibliotekets prislista.

Sätt ditt kopieringskort i kopieringsmaskinens kortläsare, varefter du kan använda den. Välj vad du vill kopiera och tryck på startknappen. Saldot som laddats på kopieringskortet minskar enligt hur många kopior som tas.  Logga ut.

3D-printer

Med bibliotekets 3D-printer kan du skriva ut tredimensionella föremål baserade på en 3D-modell som du skapat på dator. Färdiga modeller kan du också ladda ner från internet. Gratis program för 3D-modellering finns också på internet, för nybörjare rekommenderas t.ex. Tinkercad.

Bibliotekets 3D-printer är en Ultimaker 2+. I printern används endast bibliotekets eget filament (d.v.s. material). Filamenteturvalet är för tillfället begränsat till ekologiskt nedbrytbart PLA i olika färger. Vi har också vit Polymax PLA för föremål som ska tåla mer belastning och slitage.

3D-printern är i huvudbibliotekets Makerspace. På datorn i Makerspace finns videofiler med grundläggande instruktioner i användning av 3D-printern.

Att använda 3D-printern kostar 0,50€ per påbörjad timme. Betalning görs till huvudbibliotekets Info efter användning av printern.

Boka Makerspace för att använda 3D-printern. Ring huvudbibliotekets Info, tfn 06-325 3533.

Vinylskärare

Med vinylskäraren kan du skapa enfärgade vinyltejpningar eller kombinera olika färger för att göra flerfärgstejpningar. Vinylskäraren är modell Roland Stika SV-15 och maxbredden på material är 305 mm. I Makerspace finns för tillfället svart och vit vinyltejp och en färgkarta, som du kan använda för att föreslå färger för att skaffas till biblioteket.

Kostnaden är 0,40 euro för varje påbörjad 10 cm. Efter användning betalar du till bibliotekets Info. Vinylskäraren skär former som skapats i vektorgrafik eller t.ex. PNG-bilder som konverteras till rätt format. På datorn i Makerspace finns programmet Roland Cut Studio, som du kan använda för att ändra bildfiler till rätt format och överföra till vinylskäraren.

Boka Makerspace för att använda vinylskäraren. Ring huvudbibliotekets Info, tfn 06-325 3533.

Symaskin

Det kostar inget att använda symaskinen. Symaskinen är av modell Pfaff Smarter. Ta själv med allt material du behöver: tyg, sytråd, småverktyg som t.ex. sax och knappnålar. Om nålen bryts av har biblioteket bytesnålar till maskinen, men kunden utför själv byte av nål och dylikt (t.ex. att trä övertråd och spola undertråd) i samband med användningen. Läs vid behov symaskinens bruksanvisning så att du kan använda den självständigt.

Boka Makerspace för att använda symaskinen. Ring huvudbibliotekets Info, tfn 06-325 3533.

Overlockmaskin

Det kostar inget att använda overlockmaskinen. Modellen är Juki MO-654DE. Ta själv med allt material du behöver: tyg, sytråd, småverktyg som t.ex. sax och knappnålar. Om nålen bryts av har biblioteket bytesnålar till maskinen, men kunden utför själv byte av nål och dylikt i samband med användningen. Läs vid behov overlockmaskinens bruksanvisning så att du kan använda den självständigt.

Boka Makerspace för att använda OverlockmaskinenRing huvudbibliotekets Info, tfn 06-325 3533.

Läsapparat för mikrofilmer och –kort

I huvudbibliotekets Nyhetsområde och tidningar finns mikrofilmade dagstidningar, som du kan läsa och skriva ut i mikrofilmsrummet.

Det lönar sig att reservera läsapparaten för mikrofilmer på förhand. Du kan reservera den genom att ringa till Nyhetsområdet (06-325 3588) eller besöka kundbetjäningsdisken på avdelningen. Läsapparaten kan också användas utan reservering om den är ledig. Läsapparaten för mikrofilmer kan användas då Nyhetsområdet är öppet och personalen är på plats.

Idrottsredskap

Från biblioteket kan du låna följande motionsredskap: badmintonset, balansdyna, balansmatta, basketboll, foam roller, fotboll, frisbee, gångstavar, kettlebell, långfärdsskridskor, OgoDisk handtrampolinspel, petanque, rockring, rullskridor, snöskor, stegmätare, träningsband, vadpall, volleyboll, vrist-/handledsvikt och gymnastikkassen. Gymnastikkassen innehåller följande: olika långa hopprep, instruktionshäfte för hopprepslekar (på finska), QR-koder för t.ex. QR-kodsorientering, bildkort för lätta parakrobatiövningar, instruktionshäfte för familjemotion (på finska), gymnastikpass för skolorna (på finska).

Motionsredskap kan också sökas på webbiblioteket med ordet ”idrottsredskap”. Lånetiden är 2 veckor.

Också från Lillkyro meröppna bibliotek, Brändö, Variska och Träffpunkt Huudi kan man låna idrottsredskap  

Cyklar

På huvudbiblioteket utlånas tre stycken 3-växlade cyklar, inklusive hjälm, behändiga att röra sig i staden med. Cyklarna lånas med bibliotekskortet och de kan lånas under tiden 2.5–30.9. Man kan  låna cyklarna för en dag åt gången från huvudbibliotekets info, dit de också returneras.

Digitalpiano

På huvudbibliotekets Musik och konst-avdelning kan du spela digitalpiano, hörlurarna lånas vid avdelningens betjäningsdisk.

Elgitarr

På huvudbibliotekets Musik och konst-avdelning finns elgitarr och förstärkare till kundernas förfogande. Du kan spela på gitarren i bibliotekets utrymmen. Gitarren och hörlurarna lånas med ditt bibliotekskort vid avdelningens betjäningsdisk. Vasa stadsbibliotek har fått gitarren och förstärkaren som en donation av musikaffär Pihlajamaan Musiikki.

Bokningar: Musik och konst-avdelningen, tfn 06 325 3565.

Lyssna på musik  

På huvudbibliotekets Musik och konst-avdelning kan du lyssna på CD-skivor, hörlurarna lånas vid avdelningens betjäningsdisk. På huvudbibliotekets barnavdelning kan du lyssna på CD-skivor, hörlurarna lånas vid avdelningens betjäningsdisk.

Laddning av mobilapparater

I huvudbibliotekets nedre aula finns laddningsstation för olika mobilapparater. Nyckeln till denna fås i Infodisken.