Vähänkyrön kirjaston historiaa

Vähänkyrön 166-vuotias kirjasto

Kun räätäli Tuomas Taittonen puuhasi Vähäänkyröön kirjastoa, ei hän voinut tietää, että kirjasto säilyisi hengissä ja täyttäisi vuonna 2017 jo 166 vuotta. Perustava kokous pidettiin Taittosen johdolla 31.8.1851. Sen jälkeen kirjasto toimi rippikoulun käyneen mäkitupalaisen tarkan huolenpidon alla runsaat 10 vuotta. Kirjasto avasi ovensa Taittosen asunnossa sunnuntaisin heti kirkonmenojen jälkeen. Lainata sai myös muulloin, kun isäntä oli paikalla.

 Tuomas Taittonen oli malliesimerkki heräävästä suomalaisuuden tienraivaajasta. Mukaansa hän sai niin rahvaan kuin paikkakunnan oppineitakin. Perustamistilaisuudessa rahvas lahjoitti kirjastolle runsaasti hopearuplia sekä 77 sidosta kirjoja. Viiden vuoden kuluessa kirjoja oli kertynyt 242 nidosta ja seitsemän lehtivuosikertaa. Saatuaan ensimmäiset kirjavaransa talonpoikien hyllyistä Vähänkyrön kirjasto kasvoi pian valistuneen kansanmiehen hoidossa maan monipuolisimmaksi ja suurimmaksi kansankirjastoksi.  Suurimpana se ei jaksanut kauan pysyä, mutta neljännesvuosisadan toimittuaan se oli vielä maaseudun kirjastoista kolmannella tilalla. Kirjaston toiminta on jatkunut keskeytyksettä perustamisvuodesta lähtien.

 Ensimmäisen kirjastonhoitajan hankkima vanha suomenkielinen kirjallisuus on miltei kokonaisuudessaan säilynyt ja sitä säilytetään nykyisen Vähänkyrön kirjaston vitriinikaapeissa.  Kokoelmaan oli hankittu kaikki tärkein suomen kielellä ilmestyvä, ei vain sen toiminta-aikana vaan ennen sen perustamistakin ilmestynyt kirjallisuus. Kirjalahjoituksia kirjasto oli saanut paitsi paikkakunnan talonpojilta myös kulttuurielämämme kuuluisilta henkilöiltä, mm. Elias Lönnrotilta, Yrjö Koskiselta ja Matti Pohdolta.

Pitäjänkirjasto on toimintansa aikana elänyt kiertolaisen elämää. Sen vaiheisiin on kuulunut nousu- ja laskukausia. Viimeiset 20 vuotta sillä on ollut ajanmukaiset tilat koulukeskuksen välittömässä läheisyydessä. Vähänkyrön kirjastosta tuli Vaasan ensimmäinen omatoimikirjasto vuonna 2015.

Tags:

Written by: Virva Soikkeli Thursday, September 21, 2017