Vaasalaista historiaa kirjastossa ja verkossa

Kirjastossa on paljon omaan maantieteelliseen alueeseen liittyvää aineistoa. Osa on lainattavissa Maat ja kulttuurit –osaston paikallishistoria-hyllyissä, mutta paljon enemmän vanhoja aarteita löytyy kotiseutukokoelma Vasaensiksesta.

Vasaensis sijaitsee pääkirjaston toisessa kerroksessa, tapahtumatila Vennyn vieressä.

Kirjastossa on digitoitu noin 300 kotiseutukokoelman kirjaa, kuvaa ja pienpainatetta.  Nämä löytyvät osoitteesta digi.kirjastot.fi.

Tässä muutama esimerkki:

Otsikko VAASALAISIA JOULULEHTIÄ vuosisadan alusta ei kerro kaikkea lehtien sisällöistä. Joulun sanoman lisäksi niissä on yleensä myös ajankohtaisia yhteiskunnallisia artikkeleita ja matkakertomuksia eri puolilta maailmaa.

Vuoden 1919 lehdessä on esimerkiksi Kosti Könnin artikkeli Vaasan suomalaisen musiikkielämän vaiheista.

VAASA-TIETOA 

on tallessa 1800-luvun lopulta asti. Täältä löytyy myös juttuja Vaasan katujen nimistä tai koulujen historiasta.

Varsin mielenkiintoinen sisältö on Vaasan-oppaassa vuodelta 1894. Matkailija ohjeistetaan tarkasti toimimaan oikein heti matkustajajunasta ulos astuttuaan.

Oppaan lopussa olevasta kartasta löytyy tutkittavaa. Minkä nimisiä toreja Vaasan keskustassa oli kauppatorin lisäksi?  Kuinka monta kylpylää tarjosi silloin palveluitaan, jopa Onkilahden rannassa…

Klikkaa kuvaa. Kartta on kuvattu kokonaisuudessaan aivan alimpana, takasivun jälkeen.

VAASALAISIA URHEILUSEUROJA JA YHDISTYKSIÄ

Tämän otsikon alta löytyy muutama digitoitu historiikki. Kotiseutukokoelmassa niitä on toki enemmän, mutta ne ovat julkaisuvuosiltaan liian uusia, että niitä olisi voinut digitoida tekijänoikeussäännösten mukaan.

Hugo Valppaan toimittama Puulaakin puolesta vuodelta 1935 kertoo vaasalaisen puulaakijalkapallon historiaa.

Urheilun ja leikkimielisen kisailun avulla avustettiin hyväntekeväisyyskohteita ja tuettiin kaupungin jalkapalloharrastusta.  Silloin on myös kerätty ropoja uuden jalkapallokentän rakentamiseen Hietalahteen.  Siis siihen, jonka pääkatsomo on säilytetty osana nykyistä Elisa-stadionia.

Luvassa on vauhdikkaita otteluselostuksia, tuloksia ja voittajat 15 vuoden ajalta. Millähän yrityksellä oli viime vuosisadan alun parhaat potkijat?

Käyttöohje:

Mene osoitteeseen https://digi.kirjastot.fi/collections/show/398

Vaasan kaupunginkirjaston Vasaensiksen kokoelmat näkyvät sivun oikeassa reunassa.

Klikkaa kokoelman otsikkoa, jolloin avautuu lista sen aineistoista.

Klikkaa aineiston kuvaa tai otsikkoa.

Jokaisella sivulla on ensin yleistä tietoa ja hakusanoja.  Klikkaa oikean reunan kuvaa, koska juuri sieltä löytyy digitoitu näköiskappale.

Audience:

Tags:

Written by: Virva Soikkeli Wednesday, May 6, 2020