Valkea voima: huumeäidin tarina

Nuori aviopari Karin ja Jyri saa kuulla iloisen uutisen lapsen odotuksesta. Ensimmäisellä lääkärineuvolakäynnillä lääkäri ehdottaa kuitenkin Karinille raskauden keskeytystä, koska vanhemmat ovat narkomaaneja ja molemmilla on hepatiitti c.

Avainsanat: äidit, huumeet, päihteet

Karin ja Jyri kieltäytyvät abortista ja onnistuvat olemaan erossa aineista raskauden ajan ja jonkin aikaa myös Juho-pojan syntymän jälkeen. Pariskunnan huumekierre alkaa kuitenkin uudestaan.

Pariskunta saa kaiken kaikkiaan kolme lasta, jotka kaikki otetaan huostaan. Kaksi vanhinta, Juho ja Julia, sijoitetaan SOS-lapsikylään ja nuorin lapsi Jere isovanhemmille. Vanhemmat yrittävät useaan otteeseen käytön lopettamista mutta repsahtavat aina ennemmin tai myöhemmin.

Jyri ja Karin rahoittavat käyttönsä omaisuusrikoksilla ja ovat molemmat usein vankilassa kärsimässä tuomioitaan omaisuus- ja huumerikoksista.

Esikoinen Juho joutuu lopettamaan koulunsa yhdeksännellä kesken, koska hän on käyttäynyt aggressiivisesti ja tehnyt ilkivaltaa. SOS-lapsikylä järjestää hänelle aluksi kotikouluopetuksen mutta myöhemmin hänet siirretään koulukotiin Limingalle, jossa Juho ei viihdy lainkaan.

Juho kertoo äidilleen kärsivänsä masennuksesta ja harhoista ja lisäksi Juholla on peliriippuvuus ja jonkintasoinen alkoholiongelma. Lisäksi hän on itsetuhoinen. Äiti oli hyvin huolissaan pojan psyykkisestä jaksamisesta ja yrittää saada hänelle apua.

Juho tekee itsemurhan ollessaan psykiatrisessa hoidossa. Karinin elämä romahtaa totaalisesti, sillä huolimatta huumeiden käytöstä lapset ovat hänelle kaikki kaikessa. Kirjan omistuskirjoitus kuuluukin: ”Omistettu lapsilleni. Ilman teitä en tietäisi, mitä rakkaus on”.

Lukukokemuksena kirja on riipaiseva mutta se herättää myös aika lailla ristiriitaisia tunteita. En epäile, etteivätkö lapset ole Karinille elämän tärkein asia- huumeiden jälkeen? Lisäksi kiinnittää huomiota, että huumeiden käytön rahoittaminen rikoksilla ja siitä seurauksena oleva molempien vanhempien vankilakierre tuntuu aivan ”normaalilta” elämältä Karinin ja Jyrin perheessä.