Ved

Vedeldning är mycket mer än bara uppvärmning. Vedhuggning är en personlig historia.

Ved

By: Mytting, Lars
Language: Swedish
Published: 2012
Borrow me!
Mytting skriver i sin bok Ved att i slutet av 1800-talet brukade giftasvuxna flickor i den skogiga delstaten Maine i USA utvärdera potentiella makar utifrån hur de staplade ved. T.ex. en hög med ved direkt på marken skvallrade om en lat person medan en låg stapel hade gjorts av en försiktig, blyg man. 

Boken Ved behandlar vedens väg från skogen till eldstaden. Mytting skriver om allt från vilka träd som ger bäst ved, våra vanligaste motorsågar och klyvtekniker till högeffektiva eldstäder, kakelugnar och hur du tänder veden. Genom att använda rätt virke, eldstad och korrekt eldningsmetod kan man spara pengar. Glädjen över att ha en brasa blir då också större.

Ved är en bok fylld med fakta om inköp av ved, staplingsmetoder, torkning och eldning. Läsaren får med hjälp av många bilder veta allt det som är värt att veta om ved. Boken Ved är en mångsidig bok som lämpar sig för såväl amatörer som entusiaster, för de som handlar sin ved i en säck, hugger lite ved på fritiden som de riktiga eldsjälarna.