Vihan aika

Dekkareiden ystäviä hemmotellaan uudella sarjalla, jonka pääosissa modernin maailman rikoksia ratkovat vanha konkari Walter Gröhn rinnallaan nuori ja lahjakas Jonna de Brugge. Trilogiasta on tekeillä myös TV-sarja.

Vihan ajassa risteilee useita päällekkäisiä juonia, jotka kuitenkin kietoutuvat lopulta taidokkaasti yhteen. Tämän vuoksi juonen seuraaminen ei kuitenkaan ole lukijasta liian vaikeaa, vaikka tarinassa on välillä monta rautaa tulessa ja melkoisesti vehkeilyä. Samalla tapahtumien kuluessa paljastetaan lisää niin kirjan päähenkilöiden kuin muidenkin toimijoiden motiiveista, menneisyydestä ja ajattelutavoista, mikä tuo oman kiinnostavan lisänsä teokseen.

Henkilöiden vuorovaikutus tuntuu todella aidolta ja koska rikoksia selvittävä pääpari tuntuu niin inhimilliseltä omine ongelmineen ja omituisuuksineenkin, odottaa seuraavia osia mielenkiinnolla. Kirjasta on sanottu sen olevan hyvin kirjoitettu ja jännittävä esikoisteos ja tämä tuntuu pitävän hyvin paikkansa.

Omapäinen (joidenkin mielestä vanha jäärä) rikoskomisario Walter Gröhn, jolla on tapana joutua suukopuun niin syyttäjäviranomaisten kuin kollegoidenkin kanssa, saa avukseen Poliisiylihallituksen erityisen tutkimusyksikön (PET:n) harjoittelija Jonna de Bruggen. De Brugge on hylännyt varman miljoonaomaisuuden ja toimitusjohtajan pestin perheyrityksessään, maineikkaassa laivanvarustamossa, ja isänsä pettymykseksi suunnannut terävän älynsä työskennelläkseen poliisina. Tapahtumat lähtevät liikkeelle rutiininomaiselta tuntuvan rikoksen selvittämisestä: eräs Tukholman käräjäoikeuden tuomari kuristaa taksikuskin. Tapaukseen tuntuu kuitenkin liittyvän jotain hämärää, eikä vähiten siksi, ettei kuristaja osaa selittää tekoaan millään lailla. Hän ei myöskään muista tilanteesta juuri mitään.

Kun useampia vastaavanlaisia tapauksia alkaa tulla ilmi, kiinnostuvat Walter ja Jonna toden teolla selvittämään, mistä mahtaa olla kyse. Kaksikon päästessä eteenpäin yhä mielenkiintoisemmaksi muuttuvassa jutussa heidät heitetäänkin kovakouraisesti tapauksesta ulos. Oveluuden, päättäväisyyden ja hieman tuurinkin avulla neuvokas kaksikko aloittaa keinoja kaihtamatta ja lakia hieman taivuttaen omat tutkimuksensa tapausten selvittämiseksi, mutta kukaan tuskin olisi osannut ennalta aavistaa lopputulosta, johon sekoitetaan aineksia niin suomalaisten pikkurikollisten ja kansainvälisen huumekaupan kautta toimittajien ajojahtiin ja maahanmuuttajakriittisyyteen.

Sen lisäksi, että kirja tarjoilee tirkisteltäväksemme mehukasta naapurimaamme yhteiskunnallista kuvausta, joka tuntuu tulevan erittäin lähelle omaakin kansakuntaamme, on se myös pelottava muistutus siitä, miten menetys ja käsittelemätön suru voi muuttua silmittömäksi vihaksi ja kuinka tämä viha voi viedä lukuisten viattomien hengen. Samalla kirjassa kritisoidaan terävästi myös yhteiskuntaa ja sen keinoja rankaista ja käsitellä rikollisia. Pelottavinta on, että tämän esimerkin mukaisesti meistä kuka tahansa voisi kohdata inhimillisen menetyksen, joka suistaisi pahasti raiteiltaan ja aiheuttaisi paljon kärsimystä. Kirjaa voi suositella pohjoismaisten dekkarien ystäville, mutta myös muille jännitystä, salaliittoteorioita ja juonenkäänteitä hakeville.