Viime vuoden luvut osoittavat: kaupunginkirjaston asiakkaat ovat löytäneet e-lehdet

Vuonna 2017 Vaasan kaupunginkirjaston omatoimikirjastojen lukumäärä lisääntyi yhdellä, varausten määrä nousi maksuttomuuden ansiosta ja e-kirjojen sekä -lehtien suosio jatkoi kasvuaan.

Vaasan kirjastoissa tehtiin viime vuonna lainauksia noin 1 136 000. Lasten ja nuorten kirjojen lainamäärät kasvoivat edellisestä vuodesta kaikissa toimipisteissä 2 % ja pääkirjastolla 3 %.

Koko vuoden lainatuin aikuisten suomenkielinen kirja oli Enni Mustosen Ruokarouva, jota lainattiin 288 kertaa. Lars Keplerin Kaninjägaren oli ruotsinkielisten kirjojen kärjessä 120 lainauksella. Lasten ja nuorten lainatuin kirja oli Tatun ja Patun avaruusseikkailu, joka lainattiin 369 kertaa. Myös Neropatin päiväkirja- sarjan kirjat olivat lasten lainatuimpien kirjojen kärjessä.

Varausten määrä kasvoi viime vuonna 32 % edellisestä vuodesta. Tähän vaikutti varausten muuttuminen maksuttomiksi kirjastolakiuudistuksen myötä.

Tapahtumia kirjastoissa järjestettiin 384 ja kävijöitä niissä oli 10 648. Luvussa on mukana satutuntien osallistujat.

Kirjastojen palveluiden käyttömahdollisuudet paranivat

Sundomin kirjasto muuttui viime vuoden helmikuussa omatoimikirjastoksi. Toinen iltaisin ja viikonloppuisin omatoimisesti avoinna oleva kirjasto on Vähässäkyrössä.

- Lisääntyneet mahdollisuudet käyttää kirjaston palveluja ovat saaneet positiivista huomiota, lisääntyihän aukiolotuntien määrä omatoimikirjastojen myötä noin 2000 tunnilla vuodessa, iloitsee palvelupäällikkö Marja Mikola Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalveluista.

Verkkokirjasto uusittiin viime syksynä ja erityistä huomiota muutoksessa kiinnitettiin sivuston saavutettavuuteen ja toimintojen parantamiseen. Käyntien määrä lisääntyikin, sillä verkkokirjastokäyntejä oli 362 000 eli noin 20 000 enemmän kuin edellisenä vuonna.

E-lehtien ja e-kirjojen suosio kasvaa

Kirjaston tarjoamien e-lehtien käyttö kasvoi vuodessa peräti 258 %. Erityisesti asiakkaat innostuivat kotimaisia sanomalehtiä tarjoavasta ePress-palvelusta.

- Myös ulkomaisia sanomalehtiä sisältävän Pressreaderin käyttö lisääntyi, kun palvelun etäkäyttö mahdollistui ja yhtäaikaisia käyttäjiäkin voi olla rajattomasti, sanoo Mikola.

E-lehtien suosiota lisäsivät kirjaston hankkimat suuremmat lehtinäytöt, mikä lisäsi lukumukavuutta ja käytettävyyttä. Tämän vuoden alusta hankittiin myös lisää lisenssejä, jolloin mahdollisuus päästä e-lehtien äärelle parani.

E-kirjoja Vaasan kaupunginkirjasto tarjoaa yhteistyössä Pohjanmaan alueen kirjastojen kanssa. Viime vuoden aikana e-kirjojen käyttökerrat kasvoivat noin 4 %.

den 24 april 2018