Vuonna 1984

Sota on rauhaa. Vapaus on orjuutta. Tietämättömyys on voimaa.

Se on propagandaa, jota teleruudut ja useat julisteet toistavat kerta toisensa jälkeen maailmassa, jossa ihmiset elävät tarkkaan säädellyssä yhteiskunnassa Isoveljen valvovan silmän alla. Järjestelmän tulee toimia moitteettomasti.  Ajatuspoliisit valvovat jokaisen liikkeitä ja ajatuksia. Historia on aina Puolueen haluaman totuuden mukainen.

Kirjan päähenkilö Winston Smith käyttää taitavasti uuskieltä, jonka Puolue kehitti tarkoituksenaan tehdä ajatusrikokset mahdottomiksi. Hän väärentää työkseen historiaa, mutta on alkanut epäillä totalitaristista järjestelmää. Tarina seuraa Smithin edesottamuksia hänen arvioidessaan ympäröivää maailmaa.

Toisinajattelun eli ajatusrikoksen seuraukset ovat kohtalokkaat. Yhtenä päivänä sotasankaria saatetaan juhlia suurin elkein, mutta toisena tätä pidetään jo sotarikollisena ja lopulta hänestä ei ole enää mitään tietoa. Useimmat katoavat ikään kuin heitä ei olisi koskaan ollut olemassakaan.

Orwellin mielikuva tulevaisuudesta on synkän harmaa sekä todellinen uhkakuva tulevaisuuden yhteiskunnasta. Loppua kohti mieleen jää pelottava tunne ja kirjassa esitellyt ilmiöt nousevat huomaamattakin esiin nykyajan diktatuureissa, mutta myös länsimaisissa demokratioissa. Romaani on ehdottomasti tutustumisen arvoinen teos, joka kannattaa lukea.

Audience:

Tags:

Review by: Kirjasto Tuesday, August 19, 2014